Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το μεγάλο ντέρμπι των Σάντος

Καυτό προβλέπεται το Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα και την Κολομβία.

Γράφει η Γεωργία Τρισμπιώτη

bandera

Το Σάββατο, η Εθνική Ελλάδος, υπό τις οδηγίες του προπονητή της Φερνάντο Σάντος, κάνει πρεμιέρα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας με αντίπαλο την Κολομβία και την Κυριακή διεξάγεται στην Κολομβία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών όπου ο Πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.

Στην σέντρα βγαίνουν λοιπόν ο “δικός μας” Σάντος και ο συνόνοματός του Κολομβιανός Πρόεδρος.

santos--exei-to-enstikto-tou-gkol-o-mitroglou-terastia-exelixi-o-samaris-1-315x236Ο Σάντος, ως προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας Ποδοσφαίρου από τον Αύγουστο του 2010, ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα στην αποκαλούμενη ως «μετά- Ρεχάγκελ» εποχή και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστούμε την πρόκριση της στην τελική φάση του Euro 2012 και βεβαίως στο Μουντιάλ του 2014. Ο προπονητής της Εθνικής, Φερνάντο Σάντος πιστεύει πολύ στις δυνατότητες και το αγωνιστικό πνεύμα των παικτών του και δεν διστάζει να στείλει μήνυμα στους Κολομβιανούς μέσω τηλεοπτικού σταθμού της χώρας πως “Δεν θα κερδίσουν την Ελλάδα”.

 

Η Κολομβία επίσης δεν είναι ξένη προς τις αγωνιστικές επιτυχίες, αφού έχει στο παλμαρές της 5 συμμετοχές σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου και κατέχει την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, με την χώρα μας να βρίσκεται στη 12η θέση για τον Ιούνιο. Ο αγώνας αναμένεται σκληρός ανάμεσα στους “Cafeteros” γνωστούς για τις επιθετικές τακτικές τους και την Εθνική μας που ξέρει να φοβίζει τον αντίπαλο με την πολεμική της άμυνα.kolombia-maxi-stithos-me-stithos-stis-proedrikes-ekloges

Μια νίκη της Ελλάδας σίγουρα θα αναπτερώσει το ηθικό των παικτών μας και θα τους οδηγήσει πιο κοντά στον τίτλο αλλά μια νίκη της Κολομβίας μπορεί να αλλάξει την μοίρα μιας ολόκληρης χώρας!

Την Κυριακή 15 Ιουνίου διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών και οι Κολομβιανοί αποφασίζουν για την τύχη της χώρας τους , που εδώ και μισό αιώνα σπαράζεται από την εμφύλια διαμάχη μεταξύ των FARC (Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας), της κυβέρνησης και του παρακράτους που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους (κυρίως άμαχο πληθυσμό) ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 5.000.000.

Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κολομβία, που ανήκει στην συντηρητική παράταξη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Εθνική Ενότητας (Partido Social de Unidad Nacional), και ο ακροδεξιός αντίπαλός του Όσκαρ Άιβαν Ζουλουάγκα, πρόκειται να αναμετρηθούν “στήθος με στήθος” στις εκλογές της Κυριακής.

0

Η έκβαση της αναμέτρησης είναι πιθανόν να καθορίσει το αν η χώρα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αριστερούς αντάρτες που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Σάντος ή θα ενισχύσει την επίθεσή της εναντίον τους στο πεδίο της μάχης όπως πρεσβεύει ο ακροδεξιός Όσκαρ Ζουλουάγκα. Ο Ζουλουάγκα απορρίπτει τις συνομιλίες με τους αντάρτες και ζητάει στρατιωτικές εκστρατείες υπό την αίγιδα των ΗΠΑ παρόμοιες με αυτές των οποίων είχε ηγηθεί ο μέντοράς του, ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε που είχε εξαπολύσει ένα ολοκληρωτικό και “βρώμικο” πόλεμο κατά της αριστεράς .

Μια νίκη της Εθνικής Κολομβίας δεν θα μπορούσε παρά να πιστωθεί στον Πρόεδρο Σάντος και να παρακινήσει τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών. Και όπως λένε και οι Κολομβιανοί OJALA!


geor72

* Η Γεωργία Τρισμπιώτη είναι Πολιτικός Επιστήμων και Διεθνολόγος. Εργάζεται σήμερα ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και είναι οπαδός του Ανοιχτού Λογισμικού.

Υπήρξε Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Αντιπρόσωπος- Συντονίστρια Επικοινωνίας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης στην Κολομβία και στη Ρουάντα.  >> gtrismpioti.gr | @gtrismpioti

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By