Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την Τετάρτη το απόγευμα η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

«Στο τραπέζι η κοινή διαπραγματευτική γραμμή έναντι της Τρόϊκας»

samaras_venizelos638

Με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού διαπραγματευτικού μετώπου έναντι των δανειστών, με αφορμή την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα, αλλά και την άμβλυνση των ενδοκυβερνητικών τριβών που «δοκίμασαν» την κυβερνητική συνοχή τις τελευταίες ημέρες, θα συναντηθούν τελικά αύριο και όχι σήμερα, όπως επρόκειτο,  ο πρωθυπουργός κ. Αντώνη Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο.

Χθες ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είχαν πολύωρη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος βγαίνοντας το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση έχει σαν βασικό στόχο να τελειώσει η διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν συντομότερα αλλά και να πάρει το «πράσινο φως» από την  Τρόικα για τις φοροαπαλλαγές που θέλει να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θεωρείται απαραίτητο αυτό τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και διευρυνθεί κι άλλο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις φοροαπαλλαγές που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι μειωμένη εισφορά αλληλεγγύης κατά 30-50% για τα επόμενα δύο χρόνια, ρύθμιση των χρεών σε 72 ως 100 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων, διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση και ενδεχομένως επέκτασή του σε άλλα προιόντα, σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις και μείωση των αντικειμενικών των ακινήτων από το 2015.

Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει αποφασισμένη να φέρει τις φοροαπαλλαγές έστω και μονομερώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ανελαστική στις αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό τις οποίες απαιτεί η Τρόικα.

By