Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το μετάξι αναβιώνει στο Σουφλί

Η βιομηχανία του μεταξιού που θα μπορούσε να είναι από τις πλέον εξωστρεφείς και δυναμικές φαίνεται πως αποκτά πάλι βηματισμό δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για το Σουφλί.

Τα ενδυματολογικά πρότυπα τις περασμένες δεκαετίες άλλαξαν, το αυθεντικό μετάξι θεωρήθηκε ακριβό και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει οδηγήσει στην αναγέννηση του κλάδου με νέου που αναζητούν νέες ευκαιρίες και θέλουν να εκμεταλλευθούν τα κοινοτικά προγράμματα προκειμένου να αναπτύξουν την παραγωγή τους και να κάνουν εξαγωγές.

metaxi

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την Καθημερινή περίπου 200 άτομα απασχολούνται στην τοπική βιομηχανία παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί ενώ την μονάδα διοικούν τρεις οικογένειες.

Πριν από 15 χρόνια, το εργοστάσιο παρήγαγε περίπου 160.000 μέτρα μεταξιού, ωστόσο τα πράγματα πλέον δεν είναι εύκολα καθώς η απελευθέρωση των εισαγωγών, το φθηνό μετάξι από την Κίνα, αλλά και η συνολική πτώση της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, οδήγησε πολλές εταιρίες να βρουν στο εξωτερικό όπου υπήρχε μικρότερο εργατικό κόστος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η λύση πλέον αναζητείται στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ηδη η οικογένεια Τσιακίρη -μια από τις τρεις που ελέγχει τη βιομηχανική μονάδα- σκοπεύει μέσω ΕΣΠΑ, να επενδύσει στην τεχνολογία ενώ στόχος όλων των φορέων είναι η βιομηχανία μεταξιού να αναπτυχθεί όπως και η γεωργική παραγωγή.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι θετικά καθώς όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες ένδυσης όπως η Zara χρησιμοποιούντο μετάξι σε έτοιμα ενδύματα χαμηλού κόστους. Στόχος λοιπόν των παραγωγών είναι η ιταλική και η γαλλική αγορά, χωρίς να απορρίπτεται η Τουρκία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες .

(Visited 1 times, 1 visits today)
By