Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το μεταναστευτικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Το μεταναστευτικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

europe map1

Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής δεύτερης ημέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στον απόηχο της τραγωδίας στη Λαμπεντούζα.

Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα, καθώς άλλωστε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τις προηγούμενες ημέρες ξεκινήσει «εκστρατεία» για τη συγκρότηση μίας «συμμαχίας του νότου» με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Σαμαράς είχε συναντηθεί την προηγούμενη Δευτέρα με τον Ιταλό ομόλογο του Ενρίκο Λέττα και τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ενώ την Τετάρτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό ομόλογο του Μαριάνο Ραχόι, με τον οποίο είχε και τετ α τετ την Πέμπτη.

«Έχουμε μια πολύ σταθερή θέση. Θέλουμε η ΕΕ να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση», δήλωσε ο κ.Λέττα στο περιθώριο της Συνόδου, ζητώντας ενίσχυση της Frontex, της υπηρεσίας επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Εννέα συνοριακές χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος,  η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Ουγγαρία κατέθεσαν τροπολογία προχθές  στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, με την οποία ζητούν περισσότερη αλληλεγγύη από τις Βρυξέλλες και κυρίως περισσότερη οικονομική βοήθεια, πράγμα πολύ σημαντικό ειδικά για τις χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By