Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το Μουσείο Ακρόπολης έχει γενέθλια

Η είσοδος θα κοστίζει τρία ευρώ και το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα

Independence Day commemoration at Acropolis Museum / 25η Μαρτίου στην ΑκρόποληΤα τέταρτα γενέθλιά του γιορτάζει την Πέμπτη, 20 Ιουνίου το Μουσείο της Ακρόπολης  και  επισκέπτες του  θα ανακαλύψουν μαζί με τους αρχαιολόγους-φροντιστές κρυφές ιστορίες των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου, με τη βοήθεια τρισδιάστατων παρουσιάσεων σε ειδικές οθόνες που θα τοποθετηθούν στην αίθουσα του Παρθενώνα.

Στις 21.00 ξεκινά η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων στο προαύλιο, ενώ στα πωλητήρια του μουσείου ξεκινά η διάθεση δύο επετειακών γλυπτών. Πρόκειται για αντίγραφα της κεφαλής του Ποσειδώνα και της Άρτεμης από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα.

Η ιστορία 

Αμέσως μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους άρχισαν συζητήσεις για την κατασκευή ενός μουσείου για την Ακρόπολη πάνω στο Βράχο. Το 1863, αποφασίστηκε να χτιστεί το μουσείο σε χώρο νοτιοανατολικά του Παρθενώνα. Με έκταση μόλις 800 τ.μ. το κτήριο αποδείχθηκε γρήγορα ακατάλληλο να στεγάσει τα ευρήματα των μεγάλων ανασκαφών της Ακρόπολης που άρχισαν το 1886.

Την ανάγκη αυτή για τη δημιουργία ενός νέου μουσείου διατύπωσε πρώτος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Σεπτέμβριο του 1976, οριοθετώντας και τον χώρο στον οποίο τελικά κτίστηκε το νέο Μουσείο. Το 1989 η Μελίνα Μερκούρη, που ως Υπουργός Πολιτισμού ταύτισε την πολιτική της με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, κίνησε ένα νέο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ακυρώθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας μεγάλης οικιστικής περιοχής στο οικόπεδο Μακρυγιάννη που χρονολογείται από τους προϊστορικούς ως τους βυζαντινούς χρόνους. Η ανασκαφή έπρεπε να ενταχθεί μέσα στο Νέο Μουσείο.

Το 2000, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) ανακοίνωσε πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα νέο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός τελεσφόρησε και απένειμε το πρώτο βραβείο στον Bernard Tschumi και τον Μιχάλη Φωτιάδη. Τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης τελέστηκαν στις 20 Ιουνίου του 2009.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By