Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το μπαλάκι στον Μανιτάκη

Από τη Δευτέρα η τρόικα ξεκινά νέο γύρο διαβουλεύσεων τις πολιτικές ηγεσίες διαφόρων υπουργείων.

Θα επαναληφθεί η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα, πιθανώς, την Τετάρτη, καθώς η σημερινή δεν ικανοποίησε τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ από τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ηγεσίες διαφόρων υπουργείων και στο τέλος της εβδομάδα θα δουν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρα.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι βασικές ενότητες που συζητήθηκαν στο σημερινό ραντεβού είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι εκτιμήσεις για το 2013, το θέμα της ανεργίας, το θέμα των διαθρωτικών αλλαγών και το θέμα της υλοποίησης του milestone Μαρτίου, της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου, αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έχει καταβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία, γιατί δεν έχουν πλήρη στοιχεία για καμία από αυτές τις ενότητες. Για παράδειγμα, στην εκτέλεση προϋπολογισμού δεν έχουν πλήρη εικόνα της δομής των εσόδων. Στο κομμάτι του milestone του Μαρτίου δεν έχουν δει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη για να έχουν πλήρη εικόνα πώς πάνε τα staffing plans για το Δημόσιο, ενώ δεν συζητήθηκε το θέμα των απολύσεων, γιατί θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης, συζητήθηκε η ενότητα του tax administration, δηλαδή η ενότητα της λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Αντηλλάγησαν κάποιες απόψεις για το πώς λειτουργεί και ποια είναι η ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.

Σχετικά με την πρόσφατη έκθεση για τα θέμα των εσόδων, επέμειναν στο εάν και ποιο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής ορθώς πρέπει να ασκείται από το ΥΠΟΙΚ και τι κομμάτι της εκτέλεσης της φορολογικής πολιτικής να γίνεται από τον ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. «Αυτά συζητήθηκαν χωρίς να έχουν και να έχουμε κατασταλάξει ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Σίγουρα, όμως, άλλο είναι η φορολογική πολιτική και άλλο η εκτέλεσή της. Και για το ΣΔΟΕ δεν έχουν πλήρη εικόνα τι κάνει ακριβώς. Και αντηλλάγησαν σκέψεις ως αποτέλεσμα συναντήσεων που έχουν γίνει αυτές τις μέρες -και χθες- και με τον κ. Μαυραγάνη και με τον κ. Θεοχάρη, λεπτομερέστατα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και αν υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε πηγή του υπουργείου.

By