Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ουράνιο τόξο του Ηλιου

Ο Ηλιος μας δεν είναι μόνο πορτοκαλί. Το χρώμα του εξαρτάται από το μήκος κύματος που τον παρατηρούμε. Η NASA παρουσίασε πρόσφατα ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει το μητρικό μας άστρο μέσα από ένα ευρύ φάσμα με διαφορετικά μήκη κύματος, κανονικά αόρατα στο γυμνό μάτι.

Οπως εξηγεί η NASA, το βίντεο βασίζεται σε δεδομένα από το Solar Dynamics Observatory , ή SDO της NASA, το οποίο μετατρέπει τα μήκη κύματος έτσι ώστε να είναι ορατά και ο άνθρωπος να μπορεί να δει τον Ηλιο να χρωματίζεται σαν ένα ουράνιο τόξο.

Τα διαφορετικά χρώματα προκύπτουν γιατί κάθε μήκος κύματος του φωτός αντιπροσωπεύει το ηλιακό υλικό σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες . Διαφορετικά μήκη κύματος μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές συνιστώσες της επιφάνειας του ήλιου και της ατμόσφαιρας , έτσι ώστε οι επιστήμονες να τα χρησιμοποιούν για να ζωγραφίσουν μια πλήρη εικόνα του Ηλιου.

[video_embed][/video_embed]

Το κίτρινο φως για παράδειγμα, προέρχεται γενικά από το υλικό των περίπου 5700 βαθμούς Κελσίου που αντιπροσωπεύει την επιφάνεια του ήλιου.ΤΟ υπεριώδες πράσινο φως προέρχεται από άτομα με θερμοκρασία περίπου 6.300.000 βαθμοί Κελσίου και είναι ένα καλό μήκος κύματος για την εξέταση ηλιακών εκλάμψεων, οι οποίες μπορούν να φθάσουν σε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες.

Με την μελέτη της εικόνας του Ηλιου σε μια ποικιλία από μήκη κύματος οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν το πώς τα σωματίδια και η θερμότητα κινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα του Ηλιου .

Το βίντεο δημιουργήθηκε από το Scientific Visualization Studio (SVS) της NASA στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Γκρινμπελτ του Μέριλαντ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By