Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο διαιτητή στην κόντρα Γεωργιάδη- γιατρών

«Να υπάρξει ένα moratorium μέχρι τις 31/1/2014 ώστε να αναζητηθούν λύσεις»  υπογράμμισε ο Γ. Κουτσούκος

adonis-tilefonoA

Παύση των «εχθροπραξιών» Γεωργιάδη- γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ώστε να υπάρξει διάλογος ουσίας και ευθύνης και να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου, «εκφυλίζοντας» το διάλογο σε μια άγονη αναμέτρηση που τελικά λειτουργεί εις βάρος των πολιτών.

«Να υπάρξει ένα moratorium μέχρι τις 31/1/2014 ώστε να αναζητηθούν λύσεις, χωρίς προαπαιτούμενες και προκαθορισμένες απολύσεις και με αναστολή των απεργιών ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ», υπογράμμισε ο Γ. Κουτσούκος στην επιτροπή όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς.

«Είναι απόλυτα σαφές, ότι παλεύουμε για τα 11 εκατ. των πολιτών για τους οποίους οφείλουμε να διασφαλίσουμε επαρκείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας με καθολικότητα και ποιότητα και ότι παλεύουμε, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, να ελαφρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό από τις ατομικές δαπάνες για ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά αγαθά που είναι η υγεία», επεσήμανε. Πρόσθεσε δε, πως το ΠΑΣΟΚ είναι δίπλα στους γιατρούς και τους άλλους παρόχους που κάνουν τη δική τους προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες και απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν να συντηρήσουν προς όφελός τους ένα παρασιτικό και πελατειακό μοντέλο, όπως αυτό λειτούργησε για δεκαετίες. «Είμαστε απέναντι σε όσους εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες που υπάρχουν, μεταφέρουν το βάρος και τη δυσαρέσκειά τους στους πολίτες», τόνισε.

Ειδικότερα:

  1. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ανάγκη της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό βήμα με τη συνένωση των διάσπαρτων Ταμείων Υγείας και στη δημιουργία του εθνικού δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όμως η μεταρρύθμιση πρέπει να αποβλέπει στην καθολική και ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κάτι που απαιτεί σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο, αναζήτηση συναινέσεων και λύσεις – αποφάσεις που θα κατανοεί η ελληνική κοινωνία.
  2.  Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ΑΓΟΡΑΣΤΗ υπηρεσιών Υγείας, τόσο από το Ε.Σ.Υ. όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με κανόνες για την περιφρούρηση των πόρων και την περιστολή των δαπανών από την προκλητή ζήτηση. Φυσικά θα υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ για την ιατρική φροντίδα των ασφαλισμένων.
  1. Παράλληλα είναι αναγκαίο και απαραίτητο να οργανωθεί το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) που θα ανήκει στο Ε.Σ.Υ. και θα κατευθύνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Το δίκτυο Π.Φ.Υ. θα προκύψει μέσα από την αναδιάταξη και συνένωση των σημερινών Κέντρων Υγείας με τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, πράγμα που απαιτεί προσεκτική επεξεργασία, ώστε να καλύψει το σύνολο του ελλαδικού χώρου με βάση κανόνες.

Αυτό θα απαιτήσει και τη μεταφορά ιατρών και προσωπικού από τον ΕΟΠΥΥ στο Ε.Σ.Υ. με τη διαδικασία της κινητικότητας, που όπως έχουμε πει, έχει σχέση με την αξιολόγηση. Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων χρειάζεται διάλογος με τους ενδιαφερόμενους, αν και δεν θα είχαμε αντίρρηση οι ιατροί να εργάζονται ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως ισχύει ήδη στο Ε.Σ.Υ.Φυσικά θα πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση μονάδων και προσώπων, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή ανταπόκριση στις νέες ανάγκες.

  1. Η υλοποίηση του νέου συστήματος θα χρειασθεί χρόνο μια και πρέπει να επιλυθούν πολλά και μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Δεν μπορεί όμως εν τω μεταξύ οι σημερινές μονάδες του ΕΟΠΥΥ να μένουν κλειστές η σύγκρουση να παρατείνεται, και οι μόνοι που “να την πληρώνουν” να είναι οι ασφαλισμένοι.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By