Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει Ρουπακιώτη και αγωγό ΤΑΡ

Τι αποφάσισε το συντονιστικό όργανο της Ιπποκράτους για το αντιρατσιστικό ν/σ και τον αζέρικο αγωγό φυσικού αερίου

αγωγος ΤΑΡΤην απόφαση του να επιμείνει στην υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου επιβεβαίωσε το ΠΑΣΟΚ διαμηνύοντας ταυτόχρονα σε όσους ανησυχούν, πιστεύοντας ότι κρύβει άλλους κινδύνους, ότι αφορά μόνο την καταπολέμηση ρατσιστικού μίσους και νεοναζιστικής βίας. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για τον αγωγό ΤΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν.

Σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, υπό τον Γιάννη Μανιάτη,  συζητήθηκε η επικαιρότητα και κρίθηκε σκόπιμο να επαναληφθεί η απαίτηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφιστεί το αντιρατσιστικό ν/σ το οποίο θεωρεί ως«ιδιαίτερα σημαντικό».

Αφού υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει από το Μάρτιο τη δική του πρόταση νόμου με τίτλο “Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» προσθέτοντας διατάξεις στο νομοσχέδιο Καστανίδη – Παπαϊωάννου που δεν ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου με ευθύνη των συνεργαζόμενων κομμάτω το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει: «Σήμερα στηρίζουμε την πρωτοβουλία Ρουπακιώτη, η οποία βασίζεται στα προηγούμενα σχέδια του ΠΑΣΟΚ, και πιέζουμε για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη ψήφιση του. Για εμάς το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο την απόφαση πλαίσιο  2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008 και μας κατατάσσει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών που έμπρακτα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ιπποκράτους τονίζει ακόμη ότι πρόκειται για «μια παρέμβαση που στοχεύει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των επιλογών και της αξιοπρέπειας των πολιτών, σύμφωνα και με τα όσα ισχύουν σ’ όλη την Ευρώπη. Μια παρέμβαση που αντιμετωπίζει τα κηρύγματα βίας και διχασμού από όπου κι αν προέρχονται και  κατοχυρώνει την κοινωνική ειρήνη και διασφαλίζει την ελευθερία της πολιτικής έκφρασης και την διακίνηση των ιδεών». Επιχειρώντας να καθησυχάσει όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο κρύβει κινδύνους για άλλες πολιτικές ομάδες ή για την ελευθερία του λόγου το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει κατηγορηματικά, πως το νομοσχέδιο «αφορά την καταπολέμηση του ρατσιστικού μίσους και της ρατσιστικής νεοναζιστικής βίας και μόνο αυτά». Τέλος σημειώνει ότι «καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην άποψη αυτή» και ανακοινώνει ότι εξουσιοδοτήθηκε και ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ., Γιάννης Μανιάτης, να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με τους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του συνταγματικού τόξου.

Ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει ανεπιφύλακτα την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας προς Ιταλία, καθώς, όπως θυμίζει, «αποτελεί ένα σημαντικό έργο που ως ΠΑΣΟΚ διαχρονικά στηρίξαμε με επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν κι επίσημες συνομιλίες μας με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας». Στην Ιπποκράτους υποστηρίζουν ακόμη πως ο TAP «με την ιδιαίτερη αναπτυξιακή συμβολή του, τις επενδύσεις που θα προκαλέσει, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας που θα προκαλέσει, αποτελεί ένα έργο από το οποίο η χώρα θα έχει σημαντικά και πολλαπλά οφέλη».

By