Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το πετρέλαιο θέρμανσης «ζεσταίνει» το πολιτικό κλίμα

Το πετρέλαιο θέρμανσης «ζεσταίνει» το πολιτικό κλίμα- Η διαπραγμάτευση με την τρόικα, το επίδομα και η δυσαρέσκεια των βουλευτών

petrelaio thermansis

Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά, το πετρέλαιο θέρμανσης «ανάβει» την πολιτική συζήτηση, καθώς οι βουλευτές και της συμπολίτευσης πιέζουν για μείωση της τιμής. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με «Τα Νέα» διαπραγματεύεται με την τρόικα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 15%, ώστε η τιμή του να πέσει στα 280 ευρώ ανά τόνο από 330 ανά τόνο ή στα 28 λεπτά το λίτρο από 33 λεπτά το λίτρο.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης έναντι των δανειστών είναι ότι η διαφορά στην τελική τιμή δεν θα φέρει εμπόδια στην μάχη κατά του λαθρεμπορίου, η οποία ήταν και ο λόγος πίσω από την εξίσωση των φόρων.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την προκαταβολή του 25% του επιδόματος θέρμανσης, παράλληλα με την αύξηση της επιδότησης στα 34 με 36 λεπτά το λίτρο και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, που συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη. Το τελικό σχέδιο για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχουν τα χρήματα για το επίδομα και ότι γίνονται προσπάθειες για τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κυβέρνηση και τρόικα θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Παρουσιάζουμε στην τρόικα εναλλακτικά σχέδια που πρέπει να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους. Το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι δεν απορροφήθηκε ολόκληρο», δήλωσε ο κ.Κεδίκογλου στο ΣΚΑΪ.

Το θέμα δημιουργεί και «θερμό μέτωπο»με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικό των πιέσεων είναι η κατάθεση νέας ερώτησης από 26 γαλάζιους για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την οποία έσπευσαν να επικροτήσουν πολλοί ακόμη συνάδελφοι τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει την Παρασκευή η πολιτική επιτροπή της Ν.Δ και αναμένονται με ενδιαφέρον τυχόν παρεμβάσεις, αλλά και ενδεχόμενη αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του στη συνεδρίαση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By