Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

«Το Ποτάμι» στον Guardian

«Όλοι στην Ελλάδα μιλούν για «Το Ποτάμι»». Με αυτή τη φράση, ο δημοσιογράφος Alex Andreou, συστήνει στους Βρετανούς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στιγμιότυπο 2014-03-13, 4.42.53 μ.μ.«Είναι το όνομα του νέου κόμματος ή για να γίνω πιο ακριβής της νέας πολιτικής κίνησης του δημοσιογράφου, Σταύρου Θεοδωράκη. Ιδρύθηκε πριν από μόλις δύο εβδομάδες και ήδη στις δημοσκοπήσεις αγγίζει το εντυπωσιακό 6%», συνεχίζει ο δημοσιογράφος, ο οποίος συνάντησε τον Σταύρο Θεοδωράκη στα γραφεία του νέου κόμματος.

«»Πέρασε, μου είπε και πρόσθεσε, «ξαφνικά έπεσε δουλειά». «Λογικό, όταν προσπαθείς να στήσεις ένα κόμμα από το μηδέν και να το ρίξεις στον στίβο των Ευρωεκλογών μέσα σε δύο μήνες», του απάντησα», γράφει ο Alex Andreou.

Ρώτησε τον κ. Θεοδωράκη για όσους τον επικρίνουν ότι «Το Ποτάμι» δεν έχει σαφή ιδεολογική βάση.

«»Πράγματι, δεν έχουμε», μου λέει με περηφάνια. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν κρύβει τις κεντροαριστερές του ευαισθησίες. Θεωρεί, όμως, ότι η άκαμπτη κομματική ιδεολογία είναι περισσότερο εμπόδιο παρά προαπαιτούμενο στο χώρο της πολιτικής. «Όλοι έχουν κομματικές παρωπίδες και προσεγγίζουν τον κόσμο ανάλογα: με κόκκινη, με μπλε ή με πράσινη χροιά». Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο χάνεται η καθαρότητα.

«Ακόμα και ο τρόπος που οι βουλευτές κάθονται στο κοινοβούλιο είναι γελοίος. Γιατί πρέπει κάθε βουλευτής να κάθεται με τους συναδέλφους του από την ίδια κοινοβουλευτική ομάδα και όλοι μαζί να μορφάζουν αποδοκιμαστικά ή επιδοκιμαστικά ανάλογά με το ποιος παίρνει το λόγο. Και αναρωτιέται: γιατί να μην κάθομαι δίπλα στον αντίπαλό μου ώστε να συζητούμε το κάθε θέμα και να προσπαθούμε ο ένας να πείσουμε τον άλλο με επιχειρήματα;»», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

«Το Ποτάμι ελπίζει να προσεγγίσει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα-γιατρούς, σπουδαστές, διανοούμενους, αρχιτέκτονες, εργαζόμενους και άνεργους. Ο λόγος ύπαρξης αυτής της κίνησης είναι να καλύψει ένα μεγάλο έλλειμμα: η ελληνική πολιτική σκηνή να βασίζεται σε πραγματικές εμπειρίες πραγματικών, καθημερινών ανθρώπων. Μιλήσαμε επίσης για το κομματικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη η πολιτική στην Ελλάδα είναι ένα κλειστό μαγαζάκι για πολιτικούς καριέρας Σε αυτό μπαίνουν άνθρωποι με προνόμια και διασυνδέσεις. Η αριστερά έχει παρόμοια προβλήματα διότι επιβραβεύει τους πιστούς στο κόμμα ή στο συνδικάτο προωθώντας μόνο τα «δικά της παιδιά». Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο για τον Θεοδωράκη: πολιτικοί με βιογραφικά πλούσια σε κομματική εμπειρία και τίποτε άλλο.. Αντίθετα, στο «Ποτάμι» το σύνθημα είναι «πολιτική για όλους»» σημειώνει ο δημοσιογράφος της Guardian και προσθέτει:

«Αρκετοί θα χειροκροτήσουν τον Θεοδωράκη. Όποια κι αν τα πολιτικά του όρια, τουλάχιστον είναι αυτός που αποφάσισε να κάνει κάτι. Χωρίς αμφιβολία ο Θεοδωράκης θα αμφισβητηθεί πολύ τους επόμενους μήνες. Το «Ποτάμι» είναι μια πρόκληση για το ελληνικό πολιτικό στάτους κβο και όχι μόνο».

By