Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το σπρέι που χρησιμοποιούν οι διαιτητές είναι μόνο η αρχή!

Έβλεπα το χθεσινό ντέρμπι Ιταλίας-Αγγλίας με μια φίλη μου, τρελαμένη με τη μπάλα –ναι, υπάρχει κι αυτό! Κι άκουγα τις παρατηρήσεις της. Τι είναι αυτό; Γιατί το κάνουν; Τι σφύριξε ο διαιτητής; Γιατί είναι κόρνερ;

1

…Όχι, αυτό το τελευταίο δεν το είπε. Ήξερε και το κόρνερ, και το πλάγιο, και το φάουλ με το οφσάϊντ. Όμως… μ’ έστειλε, όταν ρώτησε: γιατί ρίχνει σπρέϊ αυτός και… λερώνει το γήπεδο;

Εκεί, να σας πω την αλήθεια, δεν είχα απάντηση. Το σκέφτηκα λιγάκι, έψαξα και στον υπολογιστή μου κι εντάξει, το βρήκα. Ήταν μια λεπτομέρεια που μου διέφευγε, όπως πολλές άλλες που δεν γνωρίζουμε και έχουν άμεση σχέση με το παιχνίδι και, φυσικά, μ’ αυτό το Μουντιάλ που γεμίζει τη ζωή μας.

Σπρέι. Το ξέραμε ως το προϊόν που βγαίνει από ένα σωληνάριο και… λούζει τους πάντες και τα πάντα. Αμ δε! Λούζει και… το χορτάρι στο γήπεδο. Κι ακόμη, δεν έχουμε δει τίποτα, κατά πως λένε οι ειδικοί….

Το σπρέι που χρησιμοποιούν οι διαιτητές είναι μόνο η αρχή!

Όχι, δεν αποφάσισε η FIFA να μετατρέψει τους διαιτητές σε… writers, στα παιδιά που ειδικεύονται σε γκράφιτι. Απλά, για οικονομία χρόνου ρίχνουν μια… σπρεϊά και τελειώνουν. Όποιος περάσει τη γραμμή, μαύρος λύκος που τον τρώει.

Το συγκεκριμένο σπρέϊ βέβαια έχει ως βάση το νερό κι έπειτα από ένα λεπτό χάνεται χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Δοκιμάστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για παίκτες κάτω των 20 κι από τη νέα σεζόν θα το βλέπουμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η μεγάλη πρωτοτυπία όμως είναι το… «μάτι» που… διαβάζει την πορεία της μπάλας κι αποφασίζει αν πέρασε τη γραμμή.

Έγινε πραγματική «μάχη» μεταξύ  Άγγλων και Γερμανών γι αυτό το θέμα. Η FIFA τελικά επέλεξε τη Γερμανική εκδοχή στην οποία 16 κάμερες είναι τοποθετημένες στα ψηλότερα σημεία του γηπέδου, xωρίζουν τις περιοχές και παρακολουθούν την πορεία της μπάλας. Μόλις περάσει τη γραμμή δονείται το ρολόι του διαιτητή που τρέχει κατ’ ευθείαν για τη σέντρα.

Η ίδια τεχνολογία μπορεί να υποδείξει κι ένα παίκτη σε θέση οφ σάιντ  αλλά, προς το παρόν, η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν θέλησε να μπει τόσο… βαθιά στη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Επειδή όμως τα συμφέροντα είναι τεράστια, αναμένουμε άμεσα την εισαγωγή νέων… ηθών στο ποδόσφαιρο που σύντομα θα πάψει να είναι αυτό που ξέραμε…

Βαγγέλης Μελέκογλου

By