Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ΣτΕ αποφασίζει για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Τι ζητούν από το συμβούλιο οι συνταξιούχοι

syntaxeis800_071113

 

Στην αυξημένη σύνθεση του Α΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Νικ.Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα, συζητήθηκε σήμερα, η προσφυγή συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίοι ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων τους.

Οι περικοπές έγιναν σύμφωνα με το νόμο 4024/2011 που επέφερε ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, επέβαλε την εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ. 

Οι συνταξιούχοι στρέφονται κατά του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) το οποίο από την 1η Μαρτίου 2013 εντάχθηκε, ως προς την επικουρική ασφάλιση, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Αναλυτικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν να υποχρεωθεί το Ταμείο να τους επιστρέψει με το νόμιμο τόκο από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά τα ποσά που τους μείωσε (15%) από τις επικουρικές συντάξεις τους σε εφαρμογή του νόμου 4024/2011.

Όπως υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι ο νόμος 4024/2011 παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευομένης εμπιστοσύνης του πολίτη και την αρχή της χρηστής διοίκησης, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική υποχρέωση (άρθρο 22) του νομοθέτη για ίση ρύθμιση όμοιων καταστάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η κατοχυρωμένη αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.

Το Ταμείο ανέφερε ότι οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα το οποίο μεγαλώνει πολύ περισσότερο όταν ραγδαία αυξάνονται οι συνταξιούχοι και μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι ενεργοί ασφαλισμένοι. 

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2011 οι ενεργοί ασφαλισμένοι ήταν 3.438 και οι συνταξιούχοι 7.076.

Παράλληλα, το Ταμείο επισήμανε ότι οι μειώσεις εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο συμφέρον που συνίσταται στην συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων.

Η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ κατά τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2010) και η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι πιλοτική για τις όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις όλων των βαθμών στα διοικητικά δικαστήρια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By