Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το στοίχημα της Eurobank, το σπάσιμο της ΔΕΗ…

… και η σπόντα της Viohalco

eurobankAΤου Αντώνη Τάντουλου

Δύσκολο στοίχημα η ΑΜΚ της Eurobank

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσει η αγορά την εξέλιξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014, μιας και τελικά πάρθηκε η μεγάλη απόφαση που προβλέπει την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (και funds και μεμονωμένα), ενώ το ΤΧΣ θα επέμβει μόνο αν δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό, που αυτή την ώρα υπολογίζεται στα 2 δις. ευρώ.

Εκείνο πάντως που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι πως κατά τα συμφραζόμενα των ανακοινώσεων, το ΤΧΣ θα συνεχίσει τις επαφές με μεγάλους επενδυτές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την Eurobank προκειμένου να καταλήξουν σε ποια τιμή και με ποιους όρους θα γίνει η ΑΜΚ.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι χωρίς την συμμετοχή μεγάλων χαρτοφυλακίων, τα 2 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν από τους μικροεπενδυτές και τούτο προφανώς το γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι των funds αλλά και του ΤΧΣ.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση να καλύψει μόνο του το Ταμείο την αύξηση κεφαλαίου και σε δεύτερη φάση να αναζητήσει επενδυτές, αν και όλοι συμφωνούν πως το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν να πετύχει η ΑΜΚ τον Ιανουάριο προκειμένου η εξέλιξη να λειτουργήσει και ως «μήνυμα» στις αγορές.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχει και πολιτική σταθερότητα…

Πώς θα σπάσει στα δυο η ΔΕΗ

deiA

Επειδή η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ενδέχεται να απασχολήσει σύντομα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως το μοντέλο ιδιωτικοποίησης έτσι όπως δομείται το μόνο σίγουρο είναι πως θα μπερδέψει τα πράγματα.

Πιο συγκεκριμένα, αν η ΔΕΗ σπάσει στα δυο όπως ακούγεται, θα πρέπει να μελετηθούν πολύ προσεκτικά τα χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά της διαδικασίας προκειμένου και οι μέτοχοι να μην υποστούν ζημίες και οι εν δυνάμει επενδυτές να γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν και σε ποια τιμή.

Πως θα συμβεί αυτό είναι για την ώρα ένα ερώτημα, πάντως κάτι ανάλογο είχε συμβεί παλαιότερα στην Ιταλία με επίσης ενεργειακό όμιλο, όπου και τότε είχαν παρατηρηθεί ουκ ολίγα παρατράγουδα…

H «σπόντα» της Βιοχάλκο

vioxalkob

Υπάρχει μεν μια κάποια γραφειοκρατική διαδικασία για τους μικρομετόχους της Βιοχάλκο οι οποίοι οσονούπω θα γίνουν διεθνείς επενδυτές κατέχοντας μετοχές που διαπραγματεύονται στο Euronext, όμως η «ταλαιπωρία» ενδέχεται να αξίζει τον κόπο.

Διότι σε μια αποστροφή του λόγου του ο επικεφαλής του ομίλου στην πρόσφατη γ/σ είπε πως η εισαγωγή στο Βέλγικο ταμπλό συν τοις άλλοις θα επιτρέψει την είσοδο μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων στο μετοχολόγιο της Viohalco SA.

Πράγμα που κατά την χρηματιστηριακή λογική σημαίνει πως ο όμιλος μπορεί να σχεδιάζει placement μετοχών, εξέλιξη που πάντα προκαλεί επενδυτικό ενδιαφέρον.

Βέβαια, μένει να δούμε πως θα αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα τον τίτλο της Viohalco SA, δεδομένου ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα δεν είναι και τόσο δελεαστικά, ένεκα βεβαίως της κρίσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By