Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το τετ α τετ Σαμαρά Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Ξεκίνησε η πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά….

fosphotos.com | Consilium of the EE
fosphotos.com | Consilium of the EE

Τη συνάντηση που επιδίωκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγείται πάντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αθήνα θέλει πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά το Βερολίνο παραπέμπει εδώ και καιρό στην τεχνική συζήτηση με την τρόικα, καθώς διπλωματικές πηγές έλεγαν πως δεν λαμβάνει η Γερμανία τις αποφάσεις, αλλά όλα εξαρτώνται από το κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται στα προαπαιτούμενα.  Εξάλλου οι Γερμανοί καλύπτονται αυτή τη στιγμή από το γεγονός ότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση και η κ.Μέρκελ είναι υπηρεσιακή καγκελάριος προς το παρόν. Μία πιο επίσημη συνάντηση λοιπόν παραπέμπεται για μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης στο Βερολίνο, η οποία όμως θα αργήσει και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι γεγονός πριν τα μέσα προς τέλη Νοέμβρη, ενώ η διαπραγμάτευση στην Αθήνα πρέπει να έχει τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο καταλήξει κάπου προτού καταταθεί ο προϋπολογισμός στις 21 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικό είναι πάντως ότι ενώ η ελληνική πλευρά δεν έδινε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης του κ.Σαμαρά με την κ.Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε συνάντηση και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για την οποία διέρρευσε πως η Angie έδωσε συγχαρητήρια στη Λευκωσία για την άψογη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και δήλωσε ότι όποια χώρα εφαρμόζει το Μνημόνιο θα έχει στήριξη το Βερολίνο.

Το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε άλλωστε μέσα στο απογοητευτικό για την Αθήνα κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις Ρεν και Μπαρόζο πως η απόφαση για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί το καλοκαίρι και όχι τον Απρίλιο πριν τις ευρωεκλογές όπως ήθελε η ελληνική πλευρά, ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να εξοφληθεί το 75% του χρέους και ότι η γερμανική συνταγή της λιτότητας στην Ευρώπη πρέπει να συνεχιστεί.

Η Σύνοδος συνεχίζεται σήμερα με κύριο θέμα την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας των ηγετών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συζητήθηκε η περαιτέρω οικονομική ενοποίηση των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By