Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ΤΙΜΕ για τον αγώνα Αργεντινής-Ιράν

Με μια διαφορετική πτυχή του σημερινού αγώνα Αργεντινής-Ιράν καταπιάνεται το περιοδικό ΤΙΜΕ.

thumbnail (1)

«Πολλοί αργεντινοί φέρνουν στη μνήμη τους την βομβιστική ενέργεια στο Μπουένος Άιρες, το 1994, όταν σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι. Για την ενέργεια είχαν κατηγορηθεί ιρανοί τρομοκράτες», αναφέρει το TIME συμπληρώνοντας πως «οι αγώνες ποδοσφαίρου γίνονται πιο συναρπαστικοί και έχουν μεγαλύτερη ένταση όταν οι αντίπαλοι συνδέονται λόγω εξωποδοσφαιρικών ζητημάτων». Λογικό, για να μην γυρίσουμε πιο πίσω να θυμηθούμε το  πολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Αργεντινών και Άγγλων με αφορμή τα Φόκλαντ…  Καλό θα ήταν βέβαια, οι συντάκτες του κειμένου να σταματούσαν σ αυτό το σημείο αναφερόμενοι στο απογευματινό ματς. Όμως, δεν το έπραξαν. «Κάποιοι θα σκεφτούν τι είχε συμβεί στις 18 Ιουλίου του 1994, όταν τρομοκράτες βομβάρδισαν την Mutual Association στο κέντρο της Ισραηλινής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες, σκοτώνοντας 85 άτομα. Σχεδόν 200.000 Εβραίοι ζουν στην Αργεντινή. Πρόκειται για την χώρα με τον έβδομο μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στον κόσμο –μετά το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Τότε, οι εισαγγελείς είχαν βγάλει το συμπέρασμα ότι το Ιράν έφερε την ευθύνη για την επίθεση. Μάλιστα το 2007, η Ιντερπόλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας τη σύλληψη και την πιθανή έκδοση πέντε Ιρανών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Ahmad Vahidi, πρώην υπουργού Άμυνας της χώρας υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ».

«Βλέποντας το παιχνίδι είναι δεδομένο ότι θα έρθουν στο μυαλό οδυνηρές αναμνήσεις για πολλούς από εμάς», δήλωσε ο Claudio Epelman, εκτελεστικός διευθυντής του Εβραϊκού Κογκρέσου της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος γνώριζε δύο άτομα που έχασαν τη ζωή τους στις βομβιστικές επιθέσεις.

«Αγαπώ το ποδόσφαιρο, και προσπαθώ να θέσω την πολιτική έξω από αυτό το ματς», λέει ο Ariel Isaak, ο οποίος ως μαθητής του γυμνασίου έσπευσε το 1994 στα συντρίμμια για να βοηθήσει στην προσπάθεια διάσωσης. Η τότε κοπέλα του Ισαάκ -και τώρα σύζυγός του- έχασε την καλύτερη της φίλη στην επίθεση. «Φυσικά και ξέρω ότι οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές δεν είναι αυτοί που έβαλαν τη βόμβα», λέει ο Ισαάκ, ο οποίος κατέχει πλέον μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στο Μπουένος Άιρες: «Απλά θέλω να δω να αποδίδεται δικαιοσύνη».

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο έστειλε μια επιστολή προς τον επικεφαλής της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ζητώντας ενός λεπτού σιγή πριν από το παιχνίδι Αργεντινής-Ιράν στη μνήμη των ογδόντα πέντε θυμάτων.  Όμως, η οργάνωση αναφέρει ότι δεν έχει λάβει απάντηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ενώ εκπρόσωπος της FIFA δεν απάντησε στο αίτημα του περιοδικού TIME για κάποιο σχόλιο.

Αυτά από τους αμερικανούς που προσπαθούν να προσδώσουν ενδιαφέρον στο παιχνίδι με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν…

Η συνάντηση ξεκινά στις 7 στο Μπέλο Οριζόντε, ενώ ο δεύτερος αγώνας του ΣΤ’ ομίλου μεταξύ Νιγηρίας-Βοσνίας αρχίζει στη μία μετά τα μεσάνυκτα.

Ενδιάμεσα (10μμ) στην Φορταλέζα αγωνίζονται Γερμανία-Γκάνα.

By