Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το υπ. Οικονομικών ήθελε να μειώσει το ακατάσχετο στα 600 ευρώ!

Από λάθος, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε πρόθεση να μειωθεί το όριο του ακατάσχετου ποσού για χρέη προς το Δημόσιο στα 600 ευρώ.

-Του Κώστα Πουλακίδα-

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Ένα «εκ παραδρομής» λάθος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να μειώσει το όριο του ακατάσχετου ποσού για χρέη προς το Δημόσιο από τα 1.000 ευρώ που είναι τώρα, στα 600 ευρώ!

Στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά,  που συζητείτο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επικαλέστηκε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία στην σελίδα 154 ανέφερε για το άρθρο 35 ότι «μειώνεται σε εξακόσια (600) ευρώ από χίλια (1.000) ευρώ που ισχύει, το ύψος του ανώτατου ορίου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο». Και μάλιστα σε άλλο σημείο (σελ. 162) προέβλεπε «αύξηση εσόδων από τη μείωση του ανώτατου ορίου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο».

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ορίου του ακατάσχετου ποσού» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Όμως, μέχρι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπέζας, κάλεσε τον Υφυπουργό να επιληφθεί.

Αργότερα, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν ότι «εκ παραδρομής έγινε λάθος». Η διάταξη είχε μπει αρχικά στο νομοσχέδιο, μετά αφαιρέθηκε μετά τις αντιδράσεις, αλλά ξέχασαν να ενημερώσουν το ΓΛΚ. Άρα, η κυβέρνηση ήθελε να μειώσει το ακατάσχετο…

 

 

 

By