Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το φθινόπωρο οι συνομιλίες για το κυπριακό

Συμφώνησε στο αίτημα της Λευκωσίας ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

kasoulidisΟ γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, επέδειξε κατανόηση στο αίτημα της Λευκωσίας, να ξεκινήσουν συνομιλίες στο Κυπριακό το φθινόπωρο και να μην υπάρξει άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως ζητά η τουρκική πλευρά. Επίσης, εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα «να δικαιούται» τη διεξαγωγή εμπορίου απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πιο πάνω ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη συνάντησή του με το γγ του ΟΗΕ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας). «Νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του φθινοπώρου» δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, σε ανακοίνωση της Γραμματείας, αναφέρθηκε ότι στη συνάντηση «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα τις προοπτικές για έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Πηγή: ana-mpa.gr

By