Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το χιούμορ του Σταθάκη και το πρόβλημα του Τσίπρα

Η διαχείριση της οικονομίας παραμένει το νούμερο ένα ζήτημα για τον Τσίπρα και την Αξιωματική Αντιπολίτευση

tsipras_daskalopoulos600

Πέραν της έντασης που προκάλεσαν όσοι από το ακροατήριο, στελέχη αλλά και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, δε βλέπουν με καλό μάτι τη προσέγγιση Τσίπρα – Δασκαλόπουλου, στη χθεσινή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, αναδείχθηκε άλλο ένα μείζον πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που όσο και αν προσπαθεί δεν καταφέρνει να το κρατά κάτω από το …χαλί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, που έχει αναλάβει – σ.σ. πολλοί λένε σε συνεννόηση με τον αρχηγό του και αυτό είναι που εξοργίζει την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη – το χαμήλωμα των προσδοκιών που έχουν  δημιουργήσει οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία, με το γνωστό του χιούμορ και πριν φτάσει ο κ. Τσίπρας στην αίθουσα της εκδήλωσης, είπε «να μιλήσω για το χρέος πριν έρθει ο Τσίπρας». Κάποιοι μισογέλασαν αντιγράφοντάς τον, άλλοι εκνευρίστηκαν και προσπαθούσαν να το κρύψουν,  όλοι όμως τον άκουσαν να λαμβάνει για άλλη μία φορά αποστάσεις από τη γραμμή περί διαγραφής του «επαχθούς και επονείδιστου χρέους» και να τάσσεται εμμέσως υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, αφήνοντας να εννοηθεί, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει, ότι αναφέρεται στα υψηλά και τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Η διαχείριση της οικονομίας, ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα πολιτικής και επικοινωνιακής φύσης ήταν , είναι και θα είναι το νούμερο 1 πρόβλημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος δεν έχει να κάνει μόνο με λάθος υπολογισμούς και διαφορετικές συνταγές. Προδίδει διαφωνίες πολιτικές και ιδεολογικές που υπάρχουν ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ο κ. Τσίπρας έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι δεν καταφέρνει να διαχειριστεί. Ρήξη με τους δανειστές και εφαρμογή άλλης πολιτικής αναλαμβάνοντας τα ρίσκα που υπάρχουν ή συνεννόηση και εφαρμογή του προγράμματος με κάποιες προσαρμογές; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρικτές και των δύο γραμμών και ο κ. Τσίπρας μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ποια από τις δύο γραμμές θα ακολουθήσει διεκδικώντας την ψήφο του ελληνικού λαού.

Στελέχη που γνωρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν γνώση των συζητήσεων στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, επιμένουν ότι μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν από τις εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας θα αφήσει αυτόν τον διάλογο εντός του κόμματός του να εξελίσσεται, αλλά ο ίδιος δε θα ξεκαθαρίσει τη θέση του, προκειμένου να «συνομιλεί» με όλα τα επιμέρους ακροατήρια της κοινής γνώμης.

Γιάννης Καμπουράκης

 Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ