Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το Χρηματιστήριο δεν θέλει εκλογές

Η αγορά φαίνεται να πιστεύει πως ούτε εκλογές θα γίνουν, ούτε θα υπάρξει εμπλοκή κατά τις επαφές με την τρόικα

Του Αντώνη Τάντουλου

xrimatistirioΠαρακολουθώντας την αλληλουχία των αντιδράσεων τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Μαξίμου αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων της τρόικας για τις ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, το πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να καταλήξουμε είναι πως η Ελληνική Κυβέρνηση αυτή την φορά είναι έτυμη έως και να συγκρουστεί με τους δανειστές μας προκειμένου να αποφύγουμε τους τρεις «ξαφνικούς θανάτους» και τον πολιτικοκοινωνικό αντίκτυπο που σίγουρα θα δημιουργούσαν.

Μια τέτοια εξέλιξη βεβαίως την ώρα που η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας ήταν ανοιχτή, το φυσιολογικό θα ήταν να προκαλέσει τουλάχιστον νευρικότητα όπως και στάση αναμονής από τους επενδυτές ώστε να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα. Κι όλα αυτά μάλιστα μέσα σε ένα ήδη επιβαρημένο διεθνές περιβάλλον.

Παρ’ όλα αυτά το χρηματιστήριο όχι μόνο κινήθηκε την Τρίτη επιθετικά ανοδικά, παίρνοντας επιπλέον τάση και από το αισιόδοξο άνοιγμα της Wall Street, ενώ η υπεροχή των αγοραστών διατηρήθηκε και στην συνεδρίαση της Τετάρτης σε ένα βαθμό.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και το σενάριο που θέλει τον Πρωθυπουργό να είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει κατά την διαπραγμάτευση ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως η χώρα θα οδηγηθεί σε Φθινοπωρινές κάλπες, τότε η συμπεριφορά των Ελληνικών μετοχών τις τελευταίες ώρες μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ως παράδοξη.

Και τούτο διότι μπορεί τα χρηματιστήρια να μην διαλέγουν πάντα την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν εντελώς παρακινδυνευμένο να αγοράζουν κάποιοι μανιωδώς μετοχές χωρίς να έχουν μετρήσει στον πόντο το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών δεδομένων.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η αγορά φαίνεται να πιστεύει πως ούτε εκλογές θα γίνουν ούτε θα υπάρξει εμπλοκή κατά τις επαφές με την τρόικα, τέτοιου επιπέδου τουλάχιστον που να μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση των συνομιλιών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντίθετα η εικόνα μαρτυρά πως το ΧΑ αξιολογεί και  κατατάσσει στα θετικά την αποφασιστικότητα και από την πλευρά της τρόικας για θέματα ουσιαστικής σημασίας και από την πλευρά της κυβέρνησης, θεωρώντας ταυτόχρονα πως οι όποιες επιπλοκές δεν θα αλλάξουν την ρότα που έχει χαραχθεί έστω και μετά πολλών βασάνων.

Όλα αυτά βέβαια με την επισήμανση πως μια από τις κακές συνήθειες των χρηματιστηρίων είναι πως αλλάζουν συχνά άποψη αν υπάρξει σοβαρός λόγος.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By