Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το «όχι» στο τραπέζι της συνάντησης Σαμαρά- Βενιζέλου

Σαμαράς- Βενιζέλος θα συναντηθούν την Τετάρτη για την πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα και όχι μόνον

samaras-venizelos-xeria

Οι «κόκκινες γραμμές» της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και όλα τα εσωτερικά πολιτικά μέτωπα της δικομματικής, θα τεθούν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο την Τετάρτη, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μετά το μήνυμα του κ.Σαμαρά από τη Ρώμη «τα κάναμε όλα, τώρα οι δανειστές μας πρέπει να ανταποκριθούν» και τις ζυμώσεις για συμμαχία καταρχήν με την Ιταλία στο πλαίσιο της ΕΕ, ο πρωθυπουργός -σε κοινή γραμμή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- θα επιδιώξει να περάσει την ελληνική άποψη στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Αθήνα επιμένει σε τρία σημεία: Απαλλαγή από το μνημόνιο, όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, ρύθμιση χρέους άμεσα. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο έχει κλειδώσει και θα έχει επιβεβαιωθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Επιχείρημα της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται μετά από σκληρές θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, που έχει φτάσει πια στα όρια της, καθώς μέσα σε έξι χρόνια κρίσης η χώρα απώλεσε το 25% του ΑΕΠ και οι πολίτες το 40% του εισοδήματος τους.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν όμως να λύσουν και σειρά εσωτερικών θεμάτων, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει με το αίτημα σύστασης εξεταστικής για τα υποβρύχια, η συζήτηση περί εκλογών λόγω «ατυχήματος» προκαλεί αναστάτωση, οι χειρισμοί των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης βρίσκονται στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ και εκκρεμεί ακόμη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Η τελευταία φαίνεται πως θα καθοριστεί και από τη νέα γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, δηλαδή θα επιβεβαιώνει τη βούληση για αποφυγή οριζόντιων μέτρων, δημοσιονομική ισορροπία και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα αναφέρεται στην πολιτική σταθερότητα, στον ορίζοντα τετραετίας που επιμένει να δηλώνει ότι έχει η κυβέρνηση και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι που πάντως προκαλεί τριβές μεταξύ των δύο εταίρων. Αναφορά θα γίνεται επίσης στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ανάληψη δράσεων για την κοινωνική συνοχή, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Μετά την ανοιχτή σύγκρουση του κ.Βενιζέλου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια, οι τόνοι έχουν πέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πίεση όμως ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Για το Μέγαρο Μαξίμου προφανώς δεν τίθεται θέμα μη κάλυψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα κατέρρεε την επόμενη ημέρα, αυτό όμως που επιθυμεί ο κ.Σαμαράς είναι να μην υπάρξει νέα δημόσια κόντρα, ειδικά την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις πιέσεις της τρόικας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By