Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το 1,2 τρισ. ευρώ άγγιξαν τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη

Τον περασμένο χρόνο αυξήθηκαν κατά 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με την PwC

euromoneyΤο 1,2 τρισ. ευρώ άγγιξαν τα «κόκκινα» δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη οικονομική ασφυξία στην περιφέρεια της Ευρώπης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της PwC.

Παρά την αισιοδοξία για επενδύσεις και τα δεδομένα για ανάπτυξη που εκτιμούν ότι η Ευρώπη είναι σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν τον περασμένο χρόνο σχεδόν κατά 100 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση και όπως σημειώνει το CNBC στο τέλος του 2012 οι τράπεζες είχαν συνολικά 1,19 τρις ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια συγκριτικά με το 1,09 τρις. ευρώ που ήταν το 2011.

Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Νότος και περισσότερο η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Τα νούμερα εγείρουν ερωτήματα για τον αντίκτυπο στην αγορά και το κατά πόσον πρέπει οι τράπεζες να απαλλαγούν από επισφαλή στοιχεία του ενεργητικού.

Οι 128 συστημικές τράπεζες της περιοχής θα υποβληθούν σε εκτίμηση των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων τους, την ποιότητα των ισολογισμών τους και το ύψος του κεφαλαίου που κατέχουν.

Ο επικεφαλής της PwC για την Ευρώπη Richard Thompson εκτίμησε, δε, ότι ο αριθμός των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα δύο –τρία χρόνια σε αρκετές χώρες λόγω του ασταθούς οικονομικού κλίματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By