Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Eurogroup ζητά επιτάχυνση της αξιολόγησης

«Φαίνεται απαραίτητη η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα»

eurogroup

Με τον όρο την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα αλλά και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, έκλεισε το σημερινό Eurogroup, με την συμμετοχή του υπουργού οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι τα μέχρι τώρα βήματα της Ελληνικής πλευράς είναι θετικά, αλλά ακόμη απαιτούνται περισσότερες κινήσεις.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι είναι θετικό ότι τα stress test έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ελάχιστες ανάγκες για νέα κεφάλαια, καθώς και ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε στο Eurogroup το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, όπως είπε, ενώ οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις συνιστούν σημαντική πρόοδο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα και να συνεργαστούν στενά η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να υπάρξει συζήτηση για τα επόμενα βήματα, ξεκαθάρισε.

Υπογράμμισε ότι στο Eurogroup υπάρχει ισχυρή στήριξη στο σχέδιο γραμμής χρηματοδότησης προς την Αθήνα, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου ECCL, σημειώνοντας ότι στις επόμενες συναντήσεις «θα δουλέψουμε πάνω στους όρους και τις τεχνικές λεπτομέρειες» ενώ υπογράμμισε ότι «φαίνεται απαραίτητη η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα«.

Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα νιώθουν πιο ήσυχοι εάν η Ελλάδα επιδιώξει μια συμφωνία μετά το τέλος του προγράμματος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL).

By