Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Grand Prix επιστρέφει στην Ευρώπη

Η Formula 1 επιστρέφει στην Ευρώπη με τον 5ο γύρο του, το Grand Prix Ισπανίας.

grand prix 01Το Circuit de Catalynya είναι το δεύτερο σπίτι όλων των ομάδων καθώς εκεί πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των χειμερινών τους δοκιμών και τη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Ταυτόχρονα, η έναρξη της ευρωπαϊκής περιόδου αποτελεί κάτι σαν το δεύτερο ξεκίνημα της σεζόν καθώς στη Βαρκελώνη παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα πακέτα αναβαθμίσεων, με τα οποία οι ομάδες θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση αν έχουν μείνει πίσω ή να μεγαλώσουν τη διαφορά αν είναι μπροστά.

Η Βαρκελώνη φιλοξενεί για 23η φορά το Grand Prix Ισπανίας, στην πίστα του Montmelo, βόρεια της πόλης. Η πίστα της Καταλονίας κατασκευάστηκε το 1991, όταν έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στο πρόγραμμα της Formula 1, και από τότε δεν έχει λείψει καμία χρονιά. Στις πρώτες επαφές της πίστας με την F1 τα προσπεράσματα ήταν αρκετά εύκολα καθώς η μεγάλη ευθεία εκκίνησης-τερματισμού επέτρεπε στα μονοθέσια να βρεθούν πολύ κοντά και να γίνουν οι προσπεράσεις. Η αεροδυναμική βελτίωση όμως των μονοθεσίων χρόνο με το χρόνο έκανε τις προσπεράσεις πολύ πιο δύσκολες καθώς δεν μπορούσαν να πλησιάσουν πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Οι διοργανωτές προσπάθησαν να βελτιώσουν λίγο τις συνθήκες και να δημιουργήσουν ένα σημείο προσπεράσματος, αλλάζοντας λίγο τη χάραξη της πίστας, τροποποιώντας με τέτοιο τρόπο τις δύο τελευταίες στροφές της, ώστε δημιούργησαν ένα chicane.

Η πίστα της Βαρκελώνης είναι πολύ τεχνική και αυτό φέρνει στην επιφάνεια τις αδυναμίες των μονοθεσίων. Η χάραξή της περιλαμβάνει 16 στροφές συνολικά, με τις 9 από αυτές να είναι δεξιές και οι υπόλοιπες 7 αριστερές. Η μέση ωριαία ταχύτητα της πίστας είναι στα 210 χλμ/ώρα ενώ η μέση ταχύτητα στις στροφές είναι 144 χλμ/ώρα. Οι οδηγοί κατά τη διάρκεια ενός από τους 66 γύρους που διαρκεί ο αγώνας κάνουν περίπου 44 αλλαγές ταχυτήτων και στο σύνολό του αγώνα διανύουν 307 χιλιόμετρα κάνοντας 2900 αλλαγές σχέσεων στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ο καιρός όμως βάζει άλλον έναν παράγοντα στην εξίσωση. Σύμφωνα με την πρόγνωση, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο η πιθανότητα βροχή είναι υπαρκτή αλλά μικρή, την Κυριακή, ημέρα του αγώνα, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται κατά πολύ. Επίσης, οι θερμοκρασία αναμένεται να μην ξεπεράσει το 3ήμερο τους 20 βαθμούς.

(Πηγή: offsite.com.cy)

By