Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το hangover μας κάνει χαζούς

Επιβραδύνονται οι νοητικές διεργασίες και τα αντανακλαστικά

alkoolΜια νέα μελέτη του πανεπιστημίου Keele, που παρουσιάστηκε την 1η Αυγούστου και εστιάζει στον τρόπο που το αλκοόλ – και πιο συγκεκριμένα το δυσάρεστο hangover το επόμενο πρωί – επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μειώνει σημαντικά την προσωρινή μνήμη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η προσωρινή μνήμη είναι αυτή που μας επιτρέπει να διατηρούμε και να επεξεργαζόμαστε στοιχεία στο μυαλό μας. Ως εκ τούτου, προβλήματα στην προσωρινή μνήμη μειώνουν σημαντικά την ικανότητα μας να εκτελέσουμε βασικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η απλή αριθμητική, χωρίς χαρτί και μολύβι.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, κατά τη διάρκεια που πέφτουν τα επίπεδα του αλκοόλ από το αίμα, σημειώνεται 5-10% πτώση στις επιδόσεις της προσωρινής μνήμης. Ως αποτέλεσμα, τα λάθη νοητικών εργασιών αυξάνονται έως και 30%.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια ενός hangover, είναι μειωμένα και τα αντανακλαστικά. Έτσι ένας 20χρονος που τα «τσουξε» το προηγούμενο βράδυ, έχει χρόνο αντίδρασης ίδιο με έναν 40χρονο.

Μια από τις βασικές αιτίες για αυτό το σύμπτωμα είναι η αφυδάτωση που προκαλεί το ποτό αλλά και οι τοξίνες που δημιουργούνται μέχρι να αποβληθεί πλήρως το αλκοόλ από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένας τρόπος να περιοριστούν τα συμπτώματα ενός hangover, είναι η κατανάλωση… αλκοόλ.

«Τα ένζυμα στο σώμα μας διασπούν την αιθανόλη δημιουργώντας μεθανόλη. Η διάσπαση της μεθανόλης είναι αυτή που δημιουργεί όλες αυτές τις τοξίνες. Επομένως το να πιούμε λίγη ακόμη αιθανόλη θα μπορούσε να βοηθήσει» σημειώνει ο Dr. Richard Stephens από το πανεπιστήμιο του Keele ωστόσο τονίζει ότι η λύση αυτή απλά αναβάλει το αναπόφευκτο καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αλκοολικοί πάσχουν από τα χειρότερα hangover.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By