Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Hollywood ψηφίζει bitcoin

Φανατικός οπαδός του εικονικού νομίσματος δήλωσε ο ηθοποιός Ashton Kutcher.

IMG_1388Η «επανάσταση του bitcoin» είναι εδώ και αποτελεί μία τεράστια επενδυτική ευκαιρία, τόνισε ο ηθοποιός Ashton Kutcher, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου της TechCrunch Disrupt, σύμφωνα με το CNBC.

Ο ηθοποιός δείχνει ενθουσιασμένος με το εικονικό νόμισμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι το bitcoin μπαίνει ολοένα και περισσότερο στη καθημερινότητα των πολιτών.

Σημειώνεται ότι αρκετοί χάκερς θέλουν να πλήξουν το νόμισμα, ενώ το τελευταίο διάστημα η τιμή παρουσιάζει αρκετές διακυμάνσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το μυστηριώδες νόμισμα έχει γίνει το αγαπημένο των ελευθεριακών αντικυβερνητικών, ενώ στην Ευρώπη έχει βρει τη θέση του στην αναρχική νεολαία. Το Μάιο του 2010, ένας προγραμματιστής ονόματι Λάζλο ρώτησε σ’ ένα φόρουμ στο Ίντερνετ αν μπορούσε κάποιος να του παραδώσει μια πίτσα έναντι 10.000 bitcoins, ενός πειραματικού εικονικού νομίσματος που έκανε την εμφάνισή του το 2009.

Πριν από δύο χρόνια, ένα bitcoin άξιζε λιγότερο από $1. Πριν από δύο μήνες, η ισοτιμία αυξήθηκε σε πάνω από $20 σε διαδικτυακές συναλλαγές  από το Τόκιο στη Μόσχα, ενώ η σημερινή ισοτιμία είναι στα $ 194.

Μερικοί το αποκαλούν ως την πιο αγνή μορφή του καπιταλισμού: μια «νομισματική έκδοση» εντελώς αδέσμευτη από τη νομισματική πολιτική και την οικονομία, που οδηγείται πολιτικά.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτή η ιλιγγιώδης άνοδος ενός νομίσματος που ήταν άγνωστο μέχρι πριν από λίγο καιρό μπορεί να προκλήθηκε από Ρώσους και Κυπρίους επενδυτές που αγοράζουν bitcoins για να προφυλάξουν τα ευρώ τους την ώρα της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Κύπρου. Άλλοι εκφράζουν φόβους ότι παρακολουθούμε τη γέννηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής «φούσκας», η οποία θα μπορούσε σύντομα να γνωρίσει την τύχη που είχαν άλλες «φούσκες» του Ίντερνετ, δηλαδή να σκάσει.

Η πιο πρόσφατη διακύμανση της ισοτιμίας του νομίσματος ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, όταν οι καταθέτες άρχισαν να αναζητούν άλλους τρόπους για την εξασφάλιση των χρημάτων τους, εκτός των εγχώριων προβληματικών τραπεζών. Το bitcoin έχει γίνει ένα νέο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, παρόμοια με εκείνο του χρυσού, ενώ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως mainstream αφού το κατέβασμα Bitcoin εφαρμογών σε κινητές συσκευές γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Υπάρχει ακόμη και σχέδιο για εγκατάσταση bitcoin ΑΤΜ στην Κύπρο, ώστε μεμονωμένοι επενδυτές να μπορούν να ανταλλάξουν το «πραγματικό» νόμισμα για bitcoins χωρίς την ανάγκη για αναξιόπιστους τραπεζικούς μεσάζοντες.

By