Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το manual του σύμπαντος

Τι θα πάθετε αν πέσετε σε μαύρη τρύπα; Παίζει ο Θεός ζάρια; Αχρείαστο να “ναι αυτό το βιβλίο αλλά…

bookΈνα βιβλίο δισυπόστατο: Επιγράφεται «Οδηγός χρήσης του Σύμπαντος», είναι γραμμένο από δύο αμερικανούς φυσικούς , τον Ντέϊβ Γκόλντμπεργκ και τον Τζεφ Μπλόμκουιστ και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.  Με πάνω από 100 γελοιογραφίες και χιουμοριστική γραφή που σε κάνει να περνάς ευχάριστα μαθαίνοντας τα πιο δύσκολα και πιο «τρελά» του κόσμου της φυσικής και της αστρονομίας.

Θα μάθετε πόσο γρήγορα ταξιδεύει μια ακτίνα φωτός, κατά πόσο ο Θεός παίζει ζάρια με τα άστρα, τι θα σας συμβεί αν πέσετε μέσα σε μια μαύρη τρύπα, τι υπάρχει έξω από το σύμπαν, πως συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη, τι θα μπορούσε να είναι η σκοτεινή ύλη, αν ξεκινούσατε ένα ταξίδι με διαστημόπλοιο τι φριχτά πράγματα θα σας περιμένουν επιστρέφοντας στη γενέτειρά σας τη Γη.  Πρόκειται για βιβλίο- ταξίδι γνώσης για όσους απεχθανόταν στο σχολείο τη Φυσική, τις εξισώσεις και τα πειράματα.
Απολαμβάνοντας τις 322 σελίδες, μπορεί ο αναγνώστης να μην γίνει εξπέρ, αλλά θα πάψει να φοβάται έννοιες όπως  αδρόνια, βαρυόνια, γλοισφαιρόνια, δευτερόνια, ημιζωή, θεωρία των πάντων, κβαντική βαρύτητα βροχών, λεπτόνια και τόσα άλλα που αναγράφονται στο χρηστικό ευρετήριο . Είναι η φυσική από το άλφα ως το ωμέγα. Και ιδού ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής στη σελίδα 201 για την ύλη ωμέγα: «Αν θέλετε να πείτε στη μητέρα σας τι μάθατε σε αυτό το βιβλίο , χωρίς να πάρετε μολύβι και χαρτί, ο λόγος αυτός αναφέρεται ως «ύλη ωμέγα».

By