Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το National Geographic δωροδόκησε τον Ζαχί Χαουάς;

Η ιστοσελίδα Vocatin κατηγορεί τον Αιγύπτιο «Ιντιάνα Τζόουνς»

zaxi

Οι αμερικανικές Αρχές ερευνούν το κατά πόσο το National Geographic Society προέβη ή όχι σε δωροδοκία του Ζαχί Χαουάς, του άλλοτε πανίσχυρου πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, στενότατου συνεργάτη του ανατραπέντος δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ και γνωστού με το προσωνύμιο «Αιγύπτιος Ιντιάνα Τζόουνς».

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Vocativ αναφέρει σε δημοσίευμά της πως ο 66χρονος Χαουάς λάμβανε συστηματικά χρηματικά «δωράκια» που κυμαίνονταν σε ετήσια βάση από 60.000 έως 160.000 ευρώ προκειμένου να παρακάμπτει τη γραφειοκρατία και να προσφέρει αποκλειστική πρόσβαση στο National Geographic Society για να φωτογραφίζει αρχαιότητες μεγάλης επιστημονικής σημασίας όπως το εσωτερικό των Πυραμίδων της Γκίζας ή τον θησαυρό του Τουταγχαμών.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι γίνεται η σχετική έρευνα, ενώ το National Geographic σε μια σιβυλλική του δήλωση ανέφερε πως «κινούμαστε με βάση τους κριμένους νόμους κι έχουμε ενεργήσει όπως πρέπει με απόλυτο σεβασμό στη σχέση μας τον κύριο Χαουάς και την αιγυπτιακή κυβέρνηση».

[pullquote]«Κανείς δεν μπορεί να με δωροδοκήσει. Είμαι ο πιο διάσημος αιγυπτιολόγος στο κόσμο»[/pullquote]

ήταν η οργίλη δήλωση του ίδιου του αρχαιολόγου.

Ο γνωστός επιστήμονας είναι αμφιλεγόμενη μορφή τόσο στη χώρα του, όσο και στο εξωτερικό. Το 2007 η αρχαιολογική σκαπάνη της ομάδας του στην όαση της Σίβας, στην Αίγυπτο, έφερε στο φως ένα αποτύπωμα ανθρώπινου ποδιού, το οποίο πιθανολογείται ότι ανήκε σε ανθρωποειδές που περπάτησε στην περιοχή αυτή πριν από τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια. «Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική ανακάλυψη που έχει γίνει στην Αίγυπτο», είχε ισχυριστεί ο Χαουάς για το συμπαγή βράχο στον οποίο επάνω βρέθηκε το αρχαίο αυτό αποτύπωμα.

Πριν από δυο χρόνια ο αρχαιολόγος είχε αμφισβητήσει επιστημονικά την κατά τη Βίβλο έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο αποκαλώντας την «έναν μύθο». Σύμφωνα με τον Χαουάς, ποτέ δεν υπήρξε ένα αρχαιολογικό εύρημα ικανό να υποστηρίξει τη βιβλική θεωρία ότι 35.000 Εβραίοι περιπλανήθηκαν στην έρημο. «Δεν με αφορά στο ελάχιστο αν ορισμένοι αναστατωθούν. Έχω πάντα την υποχρέωση να αποκαλύπτω στους ανθρώπουςτην αλήθεια», είχε πει τότε ο θεωρούμενος ως πιο «καθεστωτικός» Αιγύπτιος αρχαιολόγος.

 

By