Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τράπεζα Κύπρου: Κρίσιμη συνεδρίαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Αμερικανικά και κυρίως βρετανικά επενδυτικά ταμεία συμμετείχαν στη διαδικασία έκδοσης κεφαλαίου που έκλεισε την Παρασκευή και το ΔΣ καλείται να οριστικοποιήσει τις προσφορές και να ξεκαθαρίσει την τιμή έκδοσης

TRAPEZAKYPROU

Ενώπιον του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου τίθεται σήμερα ο κατάλογος των δεσμευτικών προσφορών που υπέβαλαν υποψήφιοι μέτοχοι του πιστωτικού ιδρύματος, με στόχο τον καθορισμό των επόμενων βημάτων στη διαδικασία έκδοσης κεφαλαίου.

Αμερικανικά και κυρίως βρετανικά επενδυτικά ταμεία συμμετείχαν στη διαδικασία έκδοσης κεφαλαίου που έκλεισε την Παρασκευή και το ΔΣ καλείται να οριστικοποιήσει τις προσφορές και να ξεκαθαρίσει την τιμή έκδοσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκδοση του 1 δισ. ευρώ έχει καλυφθεί, αν και πολλά θα ξεκαθαρίσουν στη σημερινή συνεδρία του ΔΣ.

Μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της έκδοσης θα είναι η τιμή στην οποία αυτή θα πραγματοποιηθεί, η οποία θα καθορίσει το βαθμό απομείωσης της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων. Η τιμή θα καθορίσει και το εύρος της συμμετοχής διαφόρων επενδυτών, καθώς κάποιοι έκαναν προσφορές σε χαμηλότερες τιμές.

Οι πληροφορίες από στελέχη της Τράπεζας Κύπρου κάνουν λόγο για τιμές μεταξύ 21 και 25 σεντ, ανεβάζοντας τη συμμετοχή των νέων μετόχων στην Τράπεζα σε επίπεδα άνω του 40%.

Το τελικό ποσοστό συμμετοχής των νέων μετόχων θα εξαρτηθεί από τις προσφορές, που έχουν κατατεθεί στην πρώτη φάση της έκδοσης από υφιστάμενους μετόχους και από αυτές που θα κατατεθούν κατά τη δεύτερη φάση, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν την έκτακτη γενική συνέλευση.

Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει, μετά τη σημερινή συνεδρία, ανακοίνωση με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της έκδοσης και να ορίσει την έκτακτη γενική συνέλευση. Για τη συνέλευση πρέπει να δοθεί προειδοποίηση τουλάχιστον 21 ημερών.

Υπό το βάρος της μεγάλης έκπτωσης, με την οποία προσφέρθηκαν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου -η διοίκηση εκτιμά ότι η λογιστική αξία της βρίσκεται κοντά στα 50 σεντ ανά μετοχή- η συνέλευση των υφιστάμενων μετόχων θα πρέπει να εγκρίνει την έκδοση, με αποποίηση των προτιμησιακών δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων.

Με την έκδοση, η Τράπεζα θα αυξήσει τα κεφάλαια της κοντά στο 15% από 10,6% που είναι σήμερα, ώστε να περάσει με άνεση τα stress tests Οκτωβρίου.Επίσης, σήμερα θα συνεδριάσουν οι παλαιοί μέτοχοι, οι οποίοι θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματα τους και προειδοποιούν με αντιδράσεις.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, άσκησε δριμύτατη κριτική κατά των τραπεζών, αναφέροντας ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο λειτουργούν, όχι ως τράπεζες, αλλά ως οργανισμοί για είσπραξη δανείων».

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε «αν λειτουργεί αυτή την περίοδο το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο». «Η απάντησή μου είναι όχι» σημείωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Εξήγησε δε ότι ένα τραπεζικό σύστημα είναι αυτό που παίρνει καταθέσεις, που παραχωρεί δάνεια, που παραχωρεί διευκολύνσεις, που προσφέρει λογικά δανειστικά επιτόκια για να κινείται η αγορά και η οικονομία, έχει χρόνους αποπληρωμής λογικούς για να μπορούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντεπεξέρχονται, έχει παράλληλα τους σωστούς μηχανισμούς και εργαλεία να κυνηγήσει τον κακό δανειολήπτη και την ίδια ώρα πρέπει να έχει και την κοινωνική και οικονομική ευαισθησία να διαχωρίσει τους κακούς από τους βιώσιμους δανειολήπτες και για όσους κρίνονται βιώσιμοι να αναδιαρθρώσει με λογικό τρόπο και με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες την αποπληρωμή των δανείων. Πρόσθεσε: «απ` όλα αυτά δεν έχουμε σχεδόν κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά του τραπεζικού συστήματος να λειτουργεί σήμερα στην Κύπρο».

Εξέφρασε την άποψη ότι η εκλαϊκευμένη προσέγγιση προς τα ψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εξαιτίας της μη ύπαρξης του νόμου περί εκποιήσεων είναι ένα μέρος του προβλήματος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι τα υψηλά επιτόκια σκοτώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, βυθίζουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οδηγούν το χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό.

Αναφέροντας ότι πολίτες, Κύπριοι αλλά και ξένοι που εμπιστεύτηκαν την Κύπρο, έχασαν καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «ναι, πρέπει να δώσουμε το εργαλείο στις τράπεζες για να κυνηγήσουν τους κακούς δανειολήπτες, αλλά πρέπει την ίδια ώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτό το εργαλείο δεν θα χρησιμοποιηθεί ασύδοτα και με τον κίνδυνο η κοινωνία που έχασε καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα να μείνει και άκληρη».

By