Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τράπεζα Κύπρου: Την Τρίτη η πρώτη Γενική Συνέλευση μετά το «κούρεμα»

Ρυθμιστικό ρόλο θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, που θα ασκήσει το δικαίωμα ψήφου της παλιάς Λαϊκής

TRAPEZAKYPROUΚαθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου θα είναι η αυριανή Γενική Συνέλευση των μετόχων της, η πρώτη μετά το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου, η οποία θα εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας ο αριθμός των μελών του Δ.Σ δεν είναι μικρότερος των 10, ούτε μεγαλύτερος των 18.
Ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, που θα ασκήσει το δικαίωμα ψήφου της παλιάς Λαϊκής στη συνέλευση.

Παρά τις διαφωνίες της Κεντρικής Τράπεζας το Υπουργείο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισαν ότι το πληρεξούσιο για το δικαίωμα ψήφου δεν θα δοθεί στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, αλλά στο γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

Το δικαίωμα ψήφου αντιστοιχεί με το 18% του μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο για την εκλογή του Δ.Σ., αφού κανένας από τους υπόλοιπους μετόχους δεν φαίνεται να έχει πάνω από 2%, εκτός του ταμείου προνοίας της Τράπεζας Κύπρου.

Η κεντρική τράπεζα ξεσκονίζει πυρετωδώς τα βιογραφικά των υποψηφίων για το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου και ευελπιστεί ότι μέχρι σήμερα ή αύριο θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τον έλεγχο ικανότητας και καταλληλότητας των υποψηφίων.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανικός Δημητριάδης υποστηρίζει ότι «οι διαδικασίες δίνουν την εντύπωση πολιτικών παρεμβάσεων και ενδέχεται να αποδειχθούν ζημιογόνες για την Τράπεζα Κύπρου».

Οι παρεμβάσεις στη διαδικασία προκάλεσαν την αντίδραση και της τρόικας που ζητά προστασία των δικαιωμάτων των πιστωτών της Λαϊκής με διεθνείς επιχειρηματικές πρακτικές.

Όπως έχει γίνει γνωστό για το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν προταθεί επτά Ρώσοι, πελάτες των κυπριακών τραπεζών που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από το «κούρεμα». Μεταξύ αυτών είναι και ο Βλαντιμίρ Στραλκόφσκι, πρώην συνάδελφος του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην KGB, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται την εφημερίδα «Moscow Times».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By