Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τράπεζες στο «μενού» στη συνάντηση σήμερα με τρόικα

Τράπεζες στο «μενού» στη συνάντηση σήμερα με τρόικα

Του Νίκου Φιλιππίδη

fosphotos.com
fosphotos.com

«Κόκκινα δάνεια», οι πωλήσεις ΤΤ και Proton από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η ρευστότητα στην οικονομία μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

Στη συνάντηση θα επιδιωχθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας σε δύο σημαντικά δημοσιονομικά ζητήματα, όπως η κάλυψη του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ. Είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί ο θεσμός του claw back σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές (της θέσπισης πλαφόν στις δαπάνες τους κι εάν ξεπερνιέται θα το επωμίζονται οι φορείς αυτοί). Συνολικά υπάρχουν 22 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ακόμα μία διαφορά της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ για το 2013 που θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα.

Το δεύτερο δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα αφορά την αντικατάσταση της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Το μέτρο αυτό θα απέδιδε 600 εκατ. ευρώ το 2014 και η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή του. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να το υλοποιήσει και έχει αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα (όπως η κατάργηση εξαιρέσεων στις συντάξεις του ΟΑΕΕ), τα οποία εξετάζονται από την τρόικα, ενώ έχει συζητηθεί και σενάριο για μείωση της εισφοράς στο 0,1%.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By