Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τρέχει ο Στουρνάρας – Ποια τα ανοιχτά ζητήματα

Τι απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι στο αν πιέζει η τρόικα για νέα μέτρα – Ποιες οι προθεσμίες, ποιες οι επόμενες κινήσεις

Tης Ελένης Στεργίου

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Να καταθέσει ως τις 7 Οκτωβρίου προσχέδιο προϋπολογισμού για να προλάβει την προθεσμία της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς μέτρα, επιδιώκει η κυβέρνηση. Ωστόσο,  αναμένεται να αναθεωρηθεί στη συνέχεια. Στην αποψινή σύσκεψη, η οποία θα ξεκινήσει στις 17,30, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολλά.

Κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στο αν η τρόικα επιμείνει σε νέα μέτρα για το 2014, ανέφεραν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να κατατεθεί βάση Συντάγματος την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, έχει αλλάξει στην πορεία, καθώς  αν υπάρξουν ζητήματα μπορεί οι συζητήσεις να μεταφερθούν τον Οκτώβριο μαζί με το Μεσοπρόθεσμο που θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα δημοσιονομικού κενού το 2015- 2016.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η συμφωνία με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και για τα άλλα τρία προαπαιτούμενα -διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων- συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία, τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση της δόσης, η οποία πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

samaras stournarasΗ ελληνική πλευρά ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος και για αυτό αναμένει συμφωνία για προσχέδιο προϋπολογισμού 2014 χωρίς νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται να κλείσει άμεσα το πακέτο του 2013 ώστε να ξεκινήσουν και να υπάρξει συμφωνία, για τον επόμενο χρόνο, στα μεγάλα ζητήματα που είναι οι δαπάνες ταμείων και νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής  της τρόικας θα αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες για να επιστρέψουν Αθήνα μετά τo Ecofin της 15ης Οκτωβρίου. Στην κορυφή της ατζέντας η αναθεώρηση του μνημονίου, η συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο και τον τελικό προϋπολογισμό του 2014 που θα οδηγήσει στην επόμενη δόση του 3,1 δισ. ευρώ.

Τα ανοιχτά θέματα

Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης μεταξύ των δανειστών και οικονομικού επιτελείου είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων το 2014, κάτι που προς το παρόν δεν συγκεκριμενοποιείται. Επίσης, σε εκκρεμότητα είναι η απελευθέρωση επαγγελματικών μισθωμάτων, ασφαλιστικό, φοροδιαφυγή, πλειστηριασμοί, επιχειρηματικό περιβάλλον και είσπραξη φόρων.

Σχετικά με την είσπραξη φόρων, χθες έγινε η δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν αύξηση κατά 588 εκατ ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο τον Αύγουστο που συνολικά ξεπερνούν τα 59 δισ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία είναι, κυρίως, αποτέλεσμα της μηδαμινής φοροδοτικής ικανότητας των ελληνικών νοικοκυριών. Από την αρχή του έτους, ανήλθαν τον προηγούμενο μήνα σε 5,38 δισ. ευρώ από 4,79 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, δείχνουν πως το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012) ήταν τον Αύγουστο στα 53,59 δισ. ευρώ.

By