Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι απολύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης τρόικας – Σταϊκούρα

Παραμένει «ανοιχτό» το θέμα των απολύσεων. Το μπαλάκι στους πολιτικούς αρχηγούς.

maximouΣυνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου, με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες θα πραγματοποιούν και εντός του Σαββατοκύριακου.

Ξεκίνησε, λίγο πριν τις 16.00 το απόγευμα της Παρασκευής, η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς.

Οι δανειστές ασκούν πίεση στο θέμα του δημοσίου, που παραμένει ανοιχτό, καθώς ζητούν, για κάθε υπουργείο,  αναλυτικές λίστες με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων. Τα αιτήματα 7.500 απολύσεις επίορκων μέχρι το τέλος του έτους και συνολικά 20.000 μέχρι το τέλος του 2014 είναι εκτός Μνημονίου και φαίνεται ότι το θέμα παραπέμπεται στους τρεις αρχηγούς.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία πήρε μέρος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, εκφράστηκε, πάντως, από κύκλους του υπουργείου η άποψη ότι κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Επίσης, τα ενήμερα δάνεια, το ύψος του επιτοκίου της περιόδου χάριτος αλλά και της αξίας των ακινήτων που θα αφορά η νέα ρύθμιση για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποτέλεσαν το αντικείμενο και της χθεσινή; σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που πραγματοποιήθηκε χθες.
Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες ώστε να προχωρήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Τρόικα και κυβέρνηση φέρεται να συμφωνούν στο ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιουσίας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις.

Επίσης, το δημοσιονομικό κενό ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 να έχει κλείσει χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Θέμα της κυβέρνησης οι απολύσεις εκτός μεσοπρόθεσμου

«Εάν η τρόικα ζητάει κάτι παραπάνω από το μεσοπρόθεσμο, δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού αλλά της τρικομματικής κυβέρνησης» αυτό το μήνυμα στέλνουν στην κυβέρνηση κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «ρίχνοντας το μπαλάκι» των όποιων περισσότερων απαιτήσεων των δανειστών για απολύσεις στους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλος και Φώτη Κουβέλη.

Αυτά την ίδια στιγμή που οι απαιτήσεις της τρόικας για 2.000 απολύσεις στο δημόσιο άμεσα και 5.500 έως το τέλος του χρόνου αποτελούν ένα από τα αγκάθια της συνολικής διαπραγμάτευσης.

By