Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τρία δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,66% άντλησε η Πορτογαλία

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις αγορές έκανε η Λισαβόνα, στην πρώτη προσπάθεια μετά την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.

portugal-flagΜε επιτυχία στέφθηκε η έξοδος της Πορτογαλίας στις αγορές.  Στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από την υπαγωγή στο Μνημόνιο το 2011 κατάφερε να αντλήσει μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης συνολικά 3 δισ. ευρώ εν μέσω ισχυρού ενδιαφέροντος καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ζήτηση ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα των προσφορών.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,66%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη αν και σημαντικά βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2011 όταν οι διεθνείς αγορές έκλεισαν για τη χώρα. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες Citigroup, Credit Agricole, HSBC, Goldman Sachs, Sciete Generale και CaixaBl. Η Πορτογαλία βρίσκεται στην βαθμίδα πιστοληπτικής «junk» ή υψηλού ρίσκου και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης ωστόσο  προβλέπεται να ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στις αγορές από το επόμενο έτος.

Ο Πορτογάλος υπουργός οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ χαρακτήρισε ως μία μεγάλη επιτυχία την πώληση του δεκαετούς ομολόγου εκτιμώντας πως η χώρα του θα βγει από το δανειακό πρόγραμμα στα μέσα του 2014 όπως είναι προγραμματισμένο. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Γκασπάρ εκτίμησε πως η πώληση των ομολόγων ομαλοποιεί την πρόσβασή της Πορτογαλίας στις αγορές.

«Έχουμε καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για φέτος, και αρχίζουμε την προ – χρηματοδότηση για το 2014 για να εγγυηθούμε πως θα μπορέσουμε να εξέλθουμε ου προγράμματος προσαρμογής επιτυχώς» τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

«Για την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές συνεχίζουμε να διακρίνουμε κινδύνους από την Ευρώπη, κυρίως από την αδύναμη η μηδενική ανάπτυξη καθώς το 70% των εξαγωγών της Πορτογαλίας κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε η αναλύτρια της Moody΄s, Κριστίν Λίντοου στο Dow Jones Newswires.

Δηλώσεις στο ίδιο πρακτορείο έκανε για την Fitch Ratings η Μισέλ Ναπολιτάνο η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή πώληση ομολόγου είναι θετική για το πιστωτικό προφίλ της Πορτογαλίας καθώς συνεχίζει να βελτιώνει τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας. Ωστόσο, η πορτογαλική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μερικές προκλήσεις, από αδύναμες οικονομικές προοπτικές έως τα δημοσιονομικά που ακόμα δεν είναι βιώσιμα».

By