Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα τρία κυριότερα ερωτήματα για της φορολογικές δηλώσεις

Απαντήσεις δίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

dhlwseis1Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) δίνει απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των φορολογουμένων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι η διευκόλυνση των φορολογουμένων κατά τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων.

Μεταξύ άλλων, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

1. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν. Αυτόματα θα συμπληρωθεί ο πίνακας 3 με τον αριθμό των τέκνων. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα τέκνα σας και επιπλέον τον ΑΦΜ για όλα τα ενήλικα προστατευόμενα μέλη.

2. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2012. Πώς το δηλώνω;

Στον πίνακα 5.1, πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, να εισάγετε τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε, να την καταχωρήσετε και να επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.

Τέλος, πρέπει να επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.

3. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Στον κωδικό 801 πρέπει να αναγράψετε τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί. Επίσης, πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς 092, 091 και 097.

By