Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αλλαλούμ τρόικας- κυβέρνησης για τις απολύσεις

Έρχεται τρίτο κύμα κινητικότητας και απολύσεων το 2015; 

anergoi 01

Αλαλούμ μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας φαίνεται να προκύπτει για το καυτό θέμα των απολύσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση που είχε η  Τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  έβαλε στο τραπέζι απαίτηση και για τρίτο κύμα κινητικότητας και απολύσεων το 2015. Η ελληνική πλευρά το απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά είναι προφανές ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν. Πηγές του υπουργείου, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν την νέα αξίωση των δανειστών και υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός συζήτησης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, με βάση τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα, εκπνέει το 2013 και οι απολύσεις το 2014.

Σήμερα, πάντως, σε παρέμβαση του (Μega) ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι η η κυβέρνηση είναι αντίθετη σε αλλαγή των ορίων απολύσεων και δεν συζητά κάτι τέτοιο με την τρόικα.

Ο Β.Κεγκέρογλου τόνισε ότι η προστασία των εργαζομένων από ομαδικές απολύσεις είναι αναγκαία και πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης το όριο των ομαδικών.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα, πάντως, είχε διατυπωθεί η θέση ότι «η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο» και είχαν προαναγγελθεί αλλαγές.

Ωστόσο, «ξαφνικό θάνατο» τύπου ΕΡΤ σε μικρούς, μεσαίους και ζημιογόνους Οργανισμούς του Δημοσίου φέρεται, επίσης, ότι έθεσαν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον Κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών φωτογραφίζουν το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. 

Χθες, ο Κ. Μητσοτάκης έλαβε το «πράσινο φως» για τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι δανειστές της χώρας ως προς την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, τους ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί  με μία μικρή καθυστέρηση, τους πρώτους μήνες του 2014, αφού τους ανέλυσε τον προγραμματισμό του. Όπως έχει γίνει γνωστό, η διαθεσιμότητα για 12.500 υπαλλήλους θα προέλθει από την Υγεία, τους ΟΤΑ (η τρόικα συμφώνησε για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα) και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By