Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Τραβώντας» τις τελευταίες φωτογραφίες στη Λιβύη…

Ο διεθνής τύπος τιμά τους Κρις Χόνδρος και Τιμ Χέδριγκτον, που έχασαν τη ζωή τους, καλύπτοντας τα γεγονότα στη Λιβύη.

Copyright: Chris Hondros
Copyright: Chris Hondros

Σχεδόν δύο χρόνια πριν, δύο κορυφαίοι πολεμικοί φωτορεπόρτερ, χάνουν τη ζωή τους στη Λιβύη στην προσπάθειά τους να αποθανατίσουν την αποκλεισμένη πόλη Μισράτα, δεχόμενοι καταιγιστικά πυρά από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο λόγος για τον Eλληνοαμερικανό Κρις Χόνδρος και τον Bρετανό Τιμ Χέδριγκτον. Τα αφιερώματα στους δύο πολεμικούς φωτορεπόρτερς, αμέτρητα, σε NYTimes, Time Magazine, Wall Street Journal, κ.α.

Ο Κρις Χόνδρος, βραβευμένος φωτορεπόρτερ, είχε καλύψει τις διαμάχες σε Κόσοβο, Αγκόλα, Σιέρα Λεόνε, Λίβανο, Ιράκ, Κασμίρ και Λιβύη. Όσοι έχουν δει δείγμα της δουλειάς του, μπορούν να αντιληφθούν ότι η αποτύπωση της πραγματικότητας μέσω του φακού, ήταν ο τρόπος ζωής του.

Η δουλειά του έγινε εξώφυλλο σε περιοδικά όπως το Newsweek και το Economist, αλλά φιγούραρε και στις πρώτες σελίδες εφημερίδων όπως οι New York Times και η Washington Post. Το 2004, ο Χόνδρος ήταν φιναλίστ για το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία Breaking News Photography για τη δουλειά του στη Λιβερία, ενώ το 2006 βραβεύτηκε με το Robert Capa Gold Metal, τη μεγαλύτερη διάκριση για πολεμικό φωτορεπόρτερ, για τη δουλειά του στο Ιράκ. Το 2007, ο Χόνδρος ήταν φιναλίστ για το National Magazine Award.

Εκτός επαγγέλματος, η ζωή του ήταν αυτή ενός απλού ανθρώπου. Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1970 στην Νέα Υόρκη από μετανάστες γονείς, ελληνικής και γερμανικής καταγωγής, και πέθανε στις 20 Απριλίου του 2011, μετά το θανάσιμο τραυματισμό του από την επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στην Μισράτα, ενώ κάλυπτε τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Λιβύη.

[custom_gallery id=»27189″]

Στην επίθεση που κόστισε τη ζωή στους δύο κορυφαίους πολεμικούς φωτορεπόρτερ δύο ακόμη φωτογράφοι τραυματίστηκαν.

Ο Κένεθ Ροθ, διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch είχε δηλώσει για τον Τιμ Χέδριγκτον ότι «η δουλειά του Χέδριγκτον κατέστησε ορατές πολλές από τις ξεχασμένες συγκρούσεις του πλανήτη». Στο τελευταίο μήνυμά του στο Τwitter, ο Χέδριγκτον έγραψε: «Στην πολιόρκημένη Μισράτα, πυρά αδιακρίτως από τις δυνάμεις του Καντάφι. Το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται πουθενά».

Δύο χρόνια μετά, προς τιμήν του Χέρδινγκτον, δυό στενοί του φίλοι δημιούργησαν το ντοκυμαντέρ «Which Way Is the Frontline from Here?» και αφηγείται λεπτομερώς τις τελευταίες μέρες του Τιμ Χέδριγκτον στη Λιβύη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By