Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τραπεζικά σενάρια συνομωσίας

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια

yithiroi1Τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το πώς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών τις έχει ακούσει πολλές φορές ως τώρα η αγορά.  Όπως, επίσης, γνωρίζει  πως τίποτα δεν μπορεί να αποδειχτεί μια και τα στεγανά είναι τέτοια που ελάχιστα ματιά μπορούν να δουν τα στοιχεία.

Τις τελευταίες ώρες πάντως μια από τις εν λόγω θεωρίες αρχίζει να γίνεται κάπως πιο συγκεκριμένη και αναφέρει πως ο «γρίφος» για το που βρέθηκαν σοβαρά κεφάλαια προκειμένου να καλυφθεί η ΑΜΚ μιας εγχώριας τράπεζας, βρίσκεται σε μια άλλη ξένη τράπεζα η οποία διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, η αμερικάνικη (εμπορική) τράπεζα (τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια) φέρεται να έχει παραχωρήσει δάνεια σε Έλληνες επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις (collaterals) με την σύμφωνα τα χρήματα να τοποθετηθούν στην αύξηση κεφαλαίου.

Προφανώς, δεν μιλάμε για κάτι παράνομο μια και μπορεί οι δίκες μας τράπεζες να δεσμεύονται από πολλές παραμέτρους προκειμένου να χορηγήσουν πιστώσεις, όμως τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στα πλαίσια φυσικά της σωστής διαχείρισης.

Πάντως, το παρασκήνιο διαθέτει και άλλη προέκταση μια και για την  συγκεκριμένη ξένη τράπεζα ακούγεται έντονα πως προσπαθεί για πολλοστή φορά να αποεπενδυθεί από την χώρα χωρίς να το καταφέρνει και δεν αποκλείεται μια τέτοιου είδους εξυπηρέτηση ενδεχόμενος να ανταποδοθεί με μια ανάλογου βάρους από την πλευρά της Ελληνικής τράπεζας.

Σύντομα θα το μάθουμε…

Α. Τάντουλος

(Visited 1 times, 1 visits today)
By