Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιορίζονται οι απώλειες στο ΧΑ – Έντονες διακυμάνσεις στις τράπεζες

Η Εθνική και η Eurobank σημείωσαν ισχυρές απώλειες έως 30%, μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΤΟΧΗ EUROGROUP ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠΠεριορίζονται οι απώλειες στην ελληνική χρηματιστηριακή, μετά τη «βουτιά» έως 30%, που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες στο ξεκίνημα των συναλλαγών, στον απόηχο του ναυαγίου της συγχώνευσης Εθνική –  Eurobank.

Οι τραπεζικές μετοχές, ωστόσο, σημειώνουν έντονες διακυμάνσεις, με την Eurobank, μάλιστα, να «γυρίζει» σε θετικό πρόσημο, μετά από πτώση 30%.

Η μετοχή της ΕTE  διαπραγματεύεται στα 0,364 ευρώ, ενώ η Eurobank στα 0,105 ευρώ. Σε αρνητικό έδαφος και οι Alpha Bank (-15%) και Τρ. Πειραιώς (-21%)  ακολουθεί η MIG με πτώση 10% στα 0,182 ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 799 μονάδες με απώλειες 2,87%, ενώ αργότερα οι ζημιές περιορίστηκαν στο -0,75% στις 816 μονάδες.

 

Σημειώνεται ότι με απόφαση των θεσμικών Αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών οι Τράπεζες Εθνική και Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, το Δ.Σ της τράπεζας συνέρχεται αύριο, Τρίτη 9 Απριλίου 2013, για να αποφασίσει τη σύγκληση, κατά νόμο, Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της σύμφωνα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες. Εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου

Επίσης,  η Eurobank θα συγκαλέσει αύριο Τρίτη 9 Απριλίου 2013 το Διοικητικό της Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το ΤΧΣ.

Θετικά οι ευρωαγορές

Δεν επηρεάστηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, όπου το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τα μέτρα λιτότητας.

Ωστόσο, ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 υποχωρεί κατά 1,5%. Την ίδια στιγμή ο Stoxx Europe 600 κερδίζει +0,60%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται +0,70%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει κέρδη +0,50% και ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη στο  +0,36%.

 

By