Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τριμερής συνάντηση για το Παλαιστινιακό

Στην συνάντηση θα πάρουν μέρος ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Τζον Κέρι

ΓΑΖΑ-ΑΘΗΝΑ-620x412

Τριμερής συνάντηση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ισράηλ και Παλαιστίνης θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαήλ, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα ανάκτορα της Ιορδανίας.

Στην συνάντηση θα λάβουν μέρος ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, η τριμερής συνάντηση που προβλέπεται να ξεκινήσει αργά απόψε θα επικεντρωθεί «στους τρόπους για την αποκατάσταση της ηρεμίας και την αποκλιμάκωση«.

Νωρίτερα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει «την επαναλαμβανόμενη επιθετικότητά του» στην Ιερουσαλήμ κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο Ιορδανός μονάρχης είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές «στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και το τελικό καθεστώς» των παλαιστινιακών εδαφών.

Για να γίνει όμως αυτό, υπογράμμισε, θα χρειαστούν «σωστές και ειλικρινείς» κινήσεις εκ μέρους του Ισραήλ. Ο βασιλιάς κάλεσε κυρίως τους Ισραηλινούς να σταματήσουν τη λήψη «μονομερών μέτρων, τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και ιδίως εκείνες που στοχεύουν την Πλατεία των Τεμενών και το Τέμενος Αλ Άκσα«. Η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας αυτών των ιερών τόπων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ανάκτορα, ο βασιλιάς Αμπντάλα επανέλαβε ότι «ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε την επιθυμητή ειρήνη» είναι «η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

By