Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Τριπλός εορτασμός στη Θεσσαλονίκη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

papouliasΜε την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, άρχισαν σήμερα το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Την κυβέρνηση εκπορσωπεί στη δοξολογία ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα παρίσταται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τις 19 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στη διάρκεια του γεύματος που παραθέτει ο διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Νικόλαος Δεβετζής, στη 1.30 το μεσημέρι στη Λέσχη Αξιωματικών.

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Αύριο στις 11 το πρωί ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο Διοικητήριο έκθεση κειμηλίων που διοργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τίτλο: «Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε».

Αύριο στις 11, επίσης, θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή.

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί και ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος χθες δήλωσε τα εξής: «Οι παρελάσεις πρέπει να γίνονται με τη δόξα και την τιμή που αναλογεί στις σπουδαίες αυτές στιγμές που γιορτάζουμε στον τόπο μας, χωρίς μιζέρια, αλλά με υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας δυναμώνοντας το φρόνημα του ελληνικού λαού αλλά και των ενόπλων δυνάμεων».

Ηδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα οποία θα ισχύσουν μέχρι και την παρέλαση της Δευτέρας με τη συμμετοχή περίπου 3.000 αστυνομικών

thessalonikiΣτο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η φρεγάτα «Θεμιστοκλής», τα αρματαγωγά «Σάμος» και «Ικαρία», καθώς και το υποβρύχιο «Παπανικολής» έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τα πλοία του Στόλου τις εξής ημέρες και ώρες:

– Σάββατο 26 Οκτωβρίου, από 10:00 έως 13:00 και από 15:00 έως 19:00.
– Κυριακή 27 Οκτωβρίου, από 10:00 έως 13:00 και από 15:00 έως 19:00.
– Δευτέρα 28 Οκτωβρίου (μόνο για το Υ/Β Παπανικολής), από 10:00 έως 18:00.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του τριημέρου έχει ως εξής:

Σάββατο 26 Οκτωβρίου

Η αρχή γίνεται το Σάββατο 26 Οκτωβρίου με την εορτή του Αγίου Δημητρίου προστάτη της Θεσσαλονίκης αλλά και την 101η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους.

Στις 06.30 έως 11.30 το πρωί θα τελεστεί όρθρος, πατριαρχική Θεία Λειτουργία και η επίσημος δοξολογία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Στην πανηγυρική δοξολογία εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα παρευρεθεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα στις 8.00 θα γίνει η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο και στις 10.30 επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον αγώνα για την απελευθέρωση της πόλης, στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Από το ίδιο σημείο στις 11.00 θα αρχίσει στεφανηδρομία, ενώ στεφάνια θα καταθέσουν οι επίσημοι στο Ηρώο της Γέφυρας.

Στις 12.30 το μεσημέρι, σε έκτακτη πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα απονεμηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης της Θεσσαλονίκης και θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

21_20131025_027_KT_9186.

Ακολούθως στη 1.30 το μεσημέρι θα παρατεθεί το καθιερωμένο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει προσφώνηση από τον διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Νικόλαο Δεβετζή και αντιφώνηση από τον κ. Παπούλια.

Ο επίσημος τριπλός εορτασμός παραδοσιακά ενώνεται στην ειδική τελετή που θα γίνει το απόγευμα στις 6.30 στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Μιλτιάδη Παπανικολάου με θέμα: «Τέχνη και Ελευθερία. Από την Αντίσταση στην Εξορία». Η τελετή θα αρχίσει με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ., ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ακουστεί, από την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου το έργο «Εξομολογείσθε», και θα ολοκληρωθεί με τον Εθνικό Ύμνο.

Την ίδια ώρα στις 6.30 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός και ο Παρακλητικός Κανών στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 07.00 με τον όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου. Στις 10.00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ” Σώματος Στρατού, ενώ στις 11.00 θα αρχίσει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή (αφετηρία η Διαγώνιος και τερματισμός στην οδό Ιώνος Δραγούμη, η εξέδρα των επισήμων στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους) με τη συμμετοχή μαθητών από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια (δημόσια και ιδιωτικά) συνοδεία των φιλαρμονικών του δήμου Θεσσαλονίκης και του Παπάφειου Ορφανοτροφείου.

Την ίδια ώρα, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο Διοικητήριο την έκθεση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο: «Το ’40 έτσι πολεμήσαμε». Στην έκθεση θα παρουσιαστεί όλη η ιστορία του έπους του 1940-41 μέσα από κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μοναδικά κειμήλια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα προκειμένου να μεταφέρουν στους επισκέπτες το «άρωμα» και το πνεύμα των ηρωικών μαχητών της Αλβανίας, των οχυρών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και της ηρωικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης. Μεταξύ των εκθεμάτων είναι η στολή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, του Κενάν Μεσαρέ, αλλά και λιθογραφίες εποχής.

Στις 12.30 θα γίνει στέψη προτομών και ανδριάντων των Ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία.

Στις 6.30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός της εορτής της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου.

parelasithessΟ εορτασμός της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», αρχίζει στις 10.30 με την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ηρώο του Γ” Σώματος Στρατού.

Ακολουθεί στις 11.00 η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου έως τον Λευκό Πύργο), παρουσία του Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Φέτος στη στρατιωτική παρέλαση εκτός από τα πολιτικά (σύλλογοι, οργανώσεις κλπ) και τα στρατιωτικά τμήματα , θα παρελάσουν μηχανοκίνητα, τεθωρακισμένα (άρματα μάχης Leopard –ΛΕΟ 1 Α5) και πυροβολαρχίες (ΜLRS, Αντιαεροπορικά «ΧΩΚ» κ.ά). Την παρέλαση θα πλαισιώσουν από αέρος 5 αεροσκάφη της αεροπορίας Στρατού και 12 της Πολεμικής Αεροπορίας (από τρία -16 BLOCK 52 PLUS, MIRAGE 2000-5, F-4 (PHANTOM) και A-7 CORSAIR). Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης περίπου στις 12.30 θα αναχωρήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By