Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τρισέ: Αν υπάρχει πρόοδος της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια

Την εκτίμηση ότι, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας για την οποία κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν και πάλι την Ελλάδα, εκφράζει ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ

Europe Financial Crisis ECB
«Τον Απρίλιο θα επικυρωθούν όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για το 2013 και, αν επιβεβαιωθεί η πρόοδος, τότε μπορώ να υποθέσω ότι οι άλλες χώρες θα βοηθήσουν. Ενδεχομένως θα επεκτείνουν την ωρίμανση των δανείων και θα μειώσουν τα επιτόκια» δήλωσε ο κ. Τρισέ στην εφημερίδα Το Βήμα.

Την ικανοποίησή της για τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ -σύμφωνα με τα οποία η ύφεση υποχώρησε στο 2,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, από 3% που ήταν στο τρίτο τρίμηνο και 3,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους- εξέφρασε στο μεταξύ την Παρασκευή με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμώντας ότι δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του έτους.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε για ένα ακόμη μήνα ο πληθωρισμός στην χώρα μας τον Ιανουάριο. Διαμορφώθηκε στο μείον 1,5%, έναντι μείον 1,7% τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι ενδείξεις ανάκαμψης και σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο επταήμερο ενισχύθηκαν, ενώ η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό το 2014 αν ο Προϋπολογισμός 2014 και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εκτελεστούν με ικανοποιητικό τρόπο και οι δόσεις της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τους διεθνείς εταίρους καταβληθούν όπως έχει προγραμματιστεί, υπογραμμίζει από την πλευρά της η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα.

By