Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τρισέ: Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι το κράτος

Η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια από τις υπόλοιπες χώρες υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ

trichet600_190114

Ο κρατικός μηχανισμός της Ελλάδας είναι και το κύριο πρόβλημα της χώρας, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Αυτό που πρέπει να διορθωθεί άμεσα είναι το κράτος, ώστε να λειτουργήσει η οικονομία της χώρας με τον τρόπο που πρέπει» σημειώνει ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Τρισέ υποστηρίζει πως εκεί έγκειται το μεγάλο αγκάθι της Ελλάδας και τονίζει πως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί δεν αφορά τα λάθη που έγιναν ή τις αδυναμίες που αναδείχθηκαν κατά τη διαχείρισή της από την Τρόικα, αλλά «το γιατί οι Έλληνες οδήγησαν τη χώρα τους σε μία κατάσταση τέτοιας δημοσιονομικής ανισορροπίας».

Πρέπει να διορθωθεί το πρόβλημα του κράτους

Ο πρώην μεγάλος άνδρας της ΕΚΤ σημειώνει δε πως η όλη προσπάθεια «ήταν εξαιρετικά επώδυνη για την Ελλάδα, γιατί η χώρα σας ήταν αυτή με τα μεγαλύτερα προβλήματα: είχατε τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και δημοσιονομικό έλλειμμα. Έτσι, από την αρχή κατέστη σαφές, ότι η προσπάθεια για να έρθουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας σε μία πιο ισορροπημένη κατάσταση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες».

Και συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που η χώρα σας έφτασε εκεί, έπρεπε να κάνει πολλά. Κι έτσι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το άλλο μείζον πρόβλημα, που είναι ο αδύναμος κρατικός μηχανισμός. Το κράτος στην Ελλάδα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν είναι σε θέση, να εφαρμόσει μέτρα που είναι απαραίτητα. Αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Τονίζει δε πως: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει να οικοδομεί ένα κράτος σε στέρεες βάσεις. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση, για να επιτύχει η χώρα σας».

Ωστόσο, ο κ. Τρισέ υπενθυμίζει τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς και τη μη υλοποίηση αποφάσεων που λαμβάνονταν, αλλά αναγνώρισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 3ετίας.

Ο ίδιος εκλήθη να απαντήσει για την αντίθεσή του στην αρχική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τρισέ εξήγησε πως ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα είχε στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, τον ρόλο που είχε η Ταϊλάνδη στην ασιατική κρίση χρέους στα τέλη της δεκαετίας του ’90».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By