Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τρομάζει το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg για την στάση των αγορών

 Προμηνύει «νέα κρίση»

xardouvelis-samaras

Ένας αέναος κύκλος μοιάζει να βασανίζει την ελληνική οικονομία. Στο ίδιο έργο οι θεατές, με τις αγορές να βρίσκονται σε πάνικο, τους Ευρωπαϊους σε αμηχανία και τα «ελληνικά ομόλογα» να ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να σπάσει. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι Έλληνες ρεπόρτερ του Blooberg

Σύμφωνα λοιπόν,  με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Blooberg, το οποίο σκιαγραφεί αναλυτικά την αντίδραση των αγορών της τελευταίες ημέρες, «Το πλάνο της Ελλάδας να βγει εκτός του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην Ιστορία του κινδυνεύει να διαλυθεί. Οι επενδυτές για άλλη μια φορά απειλούν να αφήσουν την Ελλάδα εκτός αγορών», υπογραμμίζοντας έτσι, την αρνητική στάση των αγορών.

Όπως δηλώνει ο Θανάσης Δρογώσης της Pantelakis Securities SA στο Blooberg: «Αυτό που συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα έχασε την επαφή της με τις αγορές. Οι επενδυτές φοβούνται πως αν η Ελλάδα βγει τώρα εκτός προγράμματος, όλη η βελτίωση στα οικονομικά της θα είναι μη βιώσιμη».

Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας πως το ράλι των ελληνικών τίτλων διακόπηκε από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να εξέλθει του προγράμματος. Οι ελληνικοί τίτλοι έχασαν 11,7% τους τελευταίους μήνες και πιέζονται σε απίστευτο βαθμό. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο επίσης ακολουθούν μια πορεία ελεύθερης πτώσης.

troika_eu620

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Καρανίκα της Euroxx Securities SA, δύο είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτό το αρνητικό κλίμα: «Το αναπτυσσόμενο πολιτικό ρίσκο, ειδικά ενόψει της προεδρικής εκλογής, και η ανησυχία των επενδυτών για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εκτός μνημονίου».

Από την άλλη πλευρά, η Citigroup ήδη από τις 4 Οκτωβρίου είχε διαμηνύσει στους επενδυτές πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της δίχως την παρουσία κάποιας εποπτεύουσας αρχής. «Η πώληση των ελληνικών ομολόγων δεν είναι ξεχωριστό γεγονός από τον φόβο των επενδυτών, παγκοσμίως, για τους τίτλους υψηλού ρίσκου. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο σοβαρή, καθώς υπάρχει και το πολιτικό ρίσκο», αναφέρει ο Αλέξανδρος Μαγκλάρεας της Triton Asset Managment.

Εφικτό ενδεχόμενο, είναι πρόωρες εκλογές για το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, και με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρεσβεύει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, οι επενδυτές δεν πείθονται από τις δηλώσεις της κυβέρνησης, λόγω της «εύθραυστης ψήφου εμπιστοσύνης» που έλαβε πριν από λίγες ημέρες. «Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση, είναι ακόμη μία »χρυσή» κίνηση. Αν αυτή δεν υπάρχει, τότε θα βρίσκεται σε συνεχές αδιέξοδο», λέει το άρθρο.

Παράλληλα, το  Bloomberg αναφέρει, ότι η Ευρώπη βλέπει το σύνολο των μετοχών να παίρνει την κατηφόρα σε ποσοστό 11% λόγω της ελληνικής περίπτωσης, ενώ εκτιμά ότι η ανάσχεση δεν θα είναι άμεση και έυκολη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Blooberg δήλωσε ότι «οι παλαβομάρες του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ξηλώσουν τα πάντα αν έλθουν στην εξουσία», είναι ο λόγος που οι αγορές έχουν αρνητική στάση.

 

By