Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Τρομοκρατημένη» η Βρετανία μπροστά στο νέο κύμα μετανάστευσης

Πονοκέφαλος για τον Κάμερον η εισροή μεταναστών από Βουλγαρία και Ρουμανία, με τους εργοδότες ωστόσο να διαφωνούν κάθετε με τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης

immigrants_uk615

Πρώτες μέρες του 2014 και συνεχίζεται το κύμα μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη Μεγάλη Βρετανία. Οι εξελίξεις προκαλούν πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Κάμερον, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών.

Από τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς άρχισαν να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Βρετανίας τα πρώτα αεροπλάνα από Ρουμανία και Βουλγαρία κατάμεστα με πολίτες σε αναζήτηση εργασίας, λίγες μόλις ώρες μετά την άρση της απαγόρευσης ελεύθερης μετακίνησης μεταναστών από τις εν λόγω χώρες.

Η μετανάστευση από Ρουμανία και Βουλγαρία εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την κυβέρνηση Κάμερον εν όψει των ευρωεκλογών, στις οποίες το κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να δρέψει τους καρπούς της αντιευρωπαϊκής του υστερίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η άφιξη των πρώτων ρουμάνων και βούλγαρων μεταναστών κινητοποίησε τα μέσα ενημέρωσης που απέστειλαν δεκάδες ρεπόρτερ στα αεροδρόμια αλλά και ορισμένους βουλευτές που για καθαρά ιδιοτελείς λόγους βρέθηκαν στην αίθουσα αφίξεων και ρωτούσαν τους πρώτους επιβάτες τον λόγο της μετάβασης τους στο ΗΒ.
Αντιμεταναστευτική υστερία

immigrants_uk600

Εφιάλτης για τον Κάμερον εν όψει ευρωεκλογών

Σύμφωνα με μελέτη του συντηρητικού Ινστιτούτου Migration Watch, η Βρετανία αναμένεται να δεχθεί 50.000 ρουμάνους και βούλγαρους μετανάστες το χρόνο. Εκτίμηση που πριν επιβεβαιωθεί προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να αλλάξει το πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής για τους νέους μετανάστες από την ΕΕ. Με τους νέους κανονισμούς, αυτοί θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες έως ότου γίνουν δικαιούχοι επιδομάτων. Από τον Μάιο θα κληθούν να πληρώνουν για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία.

Η αντιμεταναστευτική υστερία που προωθεί κυρίως ο συντηρητικός Τύπος, βρίσκει κάθετα αντίθετους τους εργοδότες, οι οποίοι προχώρησαν σε διαφήμιση 5.000 θέσεων εργασίας σε τοπικά μέσα στο Βουκουρέστι και τη Σόφια, ενώ το περιοδικό Εconomist σε άρθρο γνώμης καλωσορίζει τους νέους μετανάστες, υπογραμμίζοντας πως η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της Μ. Βρετανίας είναι πολλαπλάσια από το κόστος που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Μπορεί τώρα να μην είστε ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι, αλλά πολύ σύντομα οι Βρετανοί θα συνειδητοποιήσουν πως η παρουσία σας είναι εξαιρετικά θετική. Έχουμε την πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και μια ανοιχτή και ανεκτική στη διαφορετικότητα κοινωνία» αναφέρει ο Εconomist.

cameron620_030114

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By