Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τροπολογία για δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων εντός λατομείων

«Μέσα σε τρεις γραμμές νομιμοποιείτε τις παρανομίες της «Ελληνικός Χρυσός», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα  Ιγγλέζη

vouli-dispistia

Τροπολογία που απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης για τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων μέσα σε μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους, κατατέθηκε στη Βουλή στο δασικό νομοσχέδιο που συζητείται σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση «επανακαθορίζεται η διαδικασία αδειοδότησης δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλεία και λατομεία για τις οριζόμενες χρήσεις. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων στους ανωτέρω χώρους δεν απαιτείται ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού για τη στατική επάρκεια αυτών, ενώ για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων αρμόδιοι είναι οι ελεγκτές δόμησης».

Η τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για αποκλειστικά πολεοδομικού χαρακτήρα ρύθμιση που προσαρμόζει τον μεταλλευτικό κώδικα του 1973 στις σημερινές απαιτήσεις. «Στόχος μας είναι να καλύψουμε το νομικό κενό που υπάρχει για τέτοια έργα, ενώ νομοθετούμε και πρόσθετους ελέγχους που δεν υπήρχαν ποτέ μέχρι σήμερα», είπε και διευκρίνισε ότι οι ελεγκτές δόμησης θα ελέγχουν και τα μεταλλευτικά έργα και στις τρεις φάσεις των εργασιών τους. Απέρριψε τις αιτιάσεις ότι θίγονται περιβαλλοντικά θέματα, τονίζοντας ότι «εμείς δεν δίνουμε άδεια εξόρυξης».

«Μέσα σε τρεις γραμμές νομιμοποιείτε τις παρανομίες της «Ελληνικός Χρυσός», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, ενώ έντονα αντέδρασαν οι ΑΝΕΛ αλλά και η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται επίσης, θέματα σχετικά με τους υποψήφιους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, με τους Επιθεωρητές Δόμησης, τη συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου (αρ. του ν. 4030/2011). Επίσης, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με μνημονευόμενες τουριστικές εγκαταστάσεις που εξαιρούνται από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων και με την ανέγερση ιερών ναών εκτός ρυθμιστικού σχεδίου πόλεων και των υφιστάμενων προ του έτους 1923 οικισμών.

By