Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με ανοικτά μέτωπα η αποχώρηση της τρόικας

Οι τροικάνοι επιστρέφουν μετά από το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου.

fosphotos.com
fosphotos.com

Με πολλά μέτωπα ανοικτά έκλεισε ο πρώτος κύκλος συνομιλιών κυβέρνησης – τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν από την Αθήνα, έχοντας συμφωνήσει ουσιαστικά μόνο στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 και θα επιστρέψουν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά από το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε αμέσως μετά τη σημερινή ολιγόωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω αλληλογραφίας, με διττό στόχο: η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

* Ο προϋπολογισμός του 2014: Ο ίδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ είχε επισημάνει από το βράδυ της Παρασκευής ότι «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε» και αναφέρθηκε σε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, τα οποία, όπως είπε, «αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». Πρόκειται για:

-το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014 (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα)

-τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία

-τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

* Τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούλιο: (Το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι πλέον θεωρείται χρονικά αδύνατον να συζητηθεί το θέμα της δόσης στο Euro Working Group στις αρχές του Οκτωβρίου). Ειδικότερα για τα ακόλουθα:

-το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ (σήμερα επιδόθηκαν νέα στοιχεία στην τρόικα)

ολοκλήρωση αξιολόγησης για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, με σημείο αιχμής να αποτελούν οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια

-ο Κώδικας των Δικηγόρων μεταφράζεται στα αγγλικά για να εκτιμηθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών

-η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 10 – 15 ημέρες.

* Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη συμφωνηθεί

* Η πορεία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

* Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία

* Οι γενικότερες παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Άλλος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ανέφερε μετά τη σημειρνή συνάντηση πως τα έσοδα που θα βεβαιωθούν από τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014 θα είναι πολύ κάτω από το ύψος των 4 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα για τον προϋπολογισμό εκτιμώνται σε 2,85 δισ. ευρώ.

Είπε ακόμη ότι στα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να υπάρξει «πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, αλλά διαχειρίσιμο, πλεόνασμα».

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, θα αποτυπώνεται ουσιαστικά μόνον το κλείσιμο για το 2013 και, ειδικότερα, αναμένεται ύφεση 4% (για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%).

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο.

Μέχρι την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας, στην Αθήνα θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων

(Visited 1 times, 1 visits today)
By