Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τρόικα και κυβέρνηση σκληραίνουν τη στάση τους

 

Πολεμικό παραμένει το κλίμα μεταξύ Αθήνας και πιστωτών

bradefer

Τρόικα και κυβέρνηση σκληραίνουν τη στάση τους στο μπρα ντε φερ για νέα μέτρα και απολύσεις, που συνεχίζεται.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν απολύσεις «εδώ και τώρα» άλλων 2.000 υπαλλήλων, απορρίπτοντας το αίτημα της κυβέρνησης να προσμετρηθούν σε αυτό τον αριθμό όσοι απολυθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες και όσοι εκ των 6.000 περίπου συμβασιούχων του δημοσίου παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές και απομακρυνθούν οριστικά με τελεσίδικες αποφάσεις.

Η τρόικα διαμηνύει επίσης στην κυβέρνηση ότι πρέπει να σεβαστεί τις υπογραφές που έχει βάλει στο Μνημόνιο και στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αλλά και η κυβέρνηση από την πλευρά της τονίζει ότι οι δανειστές και εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις όπως αυτές εκφράστηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι νέα μέτρα δεν είναι δυνατόν να ληφθούν για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ξεκινήσει γύρο επαφών στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να μεταφέρει τη συζήτηση από το τεχνοκρατικό επίπεδο στο πολιτικό, δηλαδή από τους εκπροσώπους της τρόικας σε επίπεδο ηγεσιών των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίσκεψη του τη Δευτέρα στη Βαλέτα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, και στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα, έχει επισήμως ως θέμα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που ήδη Αθήνα- Ρώμη έχουν συμφωνήσει να ανάγουν σε προτεραιότητα της ελληνικής και ιταλικης προεδρίας το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και που για το Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αιτιών ανόδου της Χρυσής Αυγής, όπως είχε πει ο κ.Σαμαράς στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας την προ-προηγούμενη Παρασκευή.

Όμως θα είναι και ο πρώτος σταθμός σε μία προσπάθεια να συγκροτηθεί μία «συμμαχία του Νότου» εν όψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, στο περιθώριο της οποίας ο κ.Σαμαράς θα επιδιώξει να έχει επίσης όσο περισσότερες συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του, από Νότο και Βορρά, προκειμένου να τους εξηγήσει από πολιτικής άποψης γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί -ακόμη και να ήθελε- να λάβει νέα μέτρα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται τώρα οργισμένοι απέναντι στην τρόικα, σχολιάζοντας ότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η Ελλάδα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της και έχει ουσιαστικά επιτύχει ένα μικρό άθλο, ορισμένοι εκ των εκπροσώπων των δανειστών να σκληραίνουν ξαφνικά τη στάση τους. Το πρωθυπουργικό επιτελείο προβληματίζει ιδιαίτερα η εσωτερική κόντρα στην τρόικα, μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κομισιόν, η οποία έχει επιπτώσεις και στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ήταν ενδεικτικό ότι χθες Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ουδέποτε έχει καταφερθεί δημοσίως κατά της τρόικας, κατόπιν συνεννόησης με τον κ.Σαμαρά έκανε σκληρές δηλώσεις, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα.

,«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά κυρίως και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην ελληνική οικονομία», είπε ο κ.Στουρνάρας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν παράλληλα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα, αλλά ούτε ένα νέο μνημόνιο μετά τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι όποια πρόσθετη βοήθεια δεν πρόκειται να συνοδεύεται από μνημονιακού τύπου όρους. «Το μνημόνιο τελειώνει μετά τον Ιούνιο», δήλωναν, καθώς άλλωστε σε διαφορετική περίπτωση όλη η στρατηγική της κυβέρνησης και ο σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές θα κατέρρεε.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By