Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Φεύγει η τρόικα και αφήνει πίσω της… ζητήματα ανοιχτά

Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά παραμένουν εκκρεμή ζητήματα

troika athina euroΠρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «βλέπει»  η τρόικα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, η οποία ανακοινώνει και την αποχώρησή της,  ωστόσο επισημαίνει πως παραμένουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα. Επίσης, ενημερώνει ότι προγραμματίζεται επιστροφή των κλιμακίων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση:

Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το σύνολο των ενεργειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Hτρόικα τονίζει ότι σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος, αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες.

Τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προγραμματίζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Από σήμερα,  κ. Γ. Στουρνάρας, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup.

Mετά και τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα, καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δεν ζητεί μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων». Όσον αφορά δε στην επίτευξη τελικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «δεν είμαι 100% σίγουρος για συμφωνία, όμως έχουμε έρθει πιο κοντά».

Ειδικά για τον προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική». Χαρακτηριστικά, πάντως, ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά», αν και έσπευσε να επισημάνει ότι «επί της αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By