Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τρόικα: Χωρίς συμφωνία και με το υπουργείο Εργασίας

Συναντήσεις με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης

ergasia610_111113

Μετά από το no deal που προέκυψε από τη σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν τα βρήκαν ούτε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς τα «αγκάθια» για το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και των ομαδικών απολύσεων παραμένουν.

Όπως αναφέρει το protothema, τα εκκρεμή θέματα φαίνεται ότι θα παραπεμφθούν στη συνολική διαπραγμάτευση αφού δεν ορίστηκε νέα συνάντηση.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας επεσήμανε πάντως ότι: “ Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα αλλά είμαστε κοντά σε συμφωνία”.

Συγκεκριμένα η τρόικα επιμένει στη κατάργηση των τριετιών στην παρούσα φάση, αλλά φαίνεται να δέχεται την πρόταση του υπ. Εργασίας οι τριετίες να διατηρηθούν ως θεσμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταργηθούν ή να μειωθεί ηπροσαύξηση επί του μισθού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα προσλαμβάνονται χωρίς να δικαιούνται προσαύξηση του μισθού τους κάθε τριετία.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ήδη αρκετές, ενώ μετά την ενίσχυση του ρόλου του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας δεν είναι αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση.

Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 % από τον Ιούλιο, φαίνεται οι δυο πλευρές να πλησιάζουν σε συμφωνία. Το υπ. Εργασίας υποστηρίζει ότι θα καμφθούν οι επιφυλάξεις της τρόικας και θα δεχθεί να υπάρξει επιμερισμός 2,9% προς όφελος των εργοδοτών και 1% προς όφελος των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελική συμφωνία δεν υπήρξε ούτε και για τα ζητήματα που είναι ανοιχτά με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι δανειστές  έχουν συνάντησημε τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό, Αθανάσιο Σκορδά.

By